11o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Κανονισμός Υποβολής Ταινιών

Το 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 28 Οκτωβρίου 2023 στα Χανιά της Κρήτης.

Το 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων έχει Διαγωνιστικό ή/και Γενικό Τμήμα με βραβεία κοινού.

Τα βραβεία αφορούν στις παρακάτω κατηγορίες : Βραβείο Ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Βραβείο Ταινίας Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους, Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, Βραβείο Ταινίας Animation.

Το 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων απονέμει  Βραβεία Κοινού στις παραπάνω κατηγορίες. Για την ορθή διαδικασία της ψηφοφορίας και της απονομής την ευθύνη έχει το Φεστιβάλ.

Οι ταινίες που θα συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό  ή/και στα ειδικά βραβεία  θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή που θα συσταθεί για αυτόν τον σκοπό.

Τα μέλη των κριτικών επιτροπών θα ανακοινωθούν μετά το τέλος της περιόδου υποβολής των ταινιών και πριν την έναρξη του 11ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα απονεμηθούν επίσης και τα βραβεία.

Α) Βραβείο  «Μίκης Θεοδωράκης» σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη.
Β) Βραβείο Εκπαιδευτικής Δημιουργίας «Γουόλτερ Λάσαλι» που έχει θεσπίσει και απονέμει το ΕΚΟΜΕ.
Γ) Βραβείο «#ThisisEU-Ευρωπαϊκές Αξίες» που έχει θεσπίσει και απονέμει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
Δ) Βραβείο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών (ΟΚΛΕ)
Ε) Βραβείο «Ιστορία και Πολιτισμός της Κρήτης»
Ζ) Βραβείο «Δικαίωμα στη ζωή»
Η) Βραβείο Podcast

Από τις ταινίες που προβάλλονται στο Φεστιβάλ, μέρος συμμετέχει στο πρόγραμμα βραβείων με την ένδειξη Υποψηφιότητα Για Βραβείο CFF11 και μέρος αυτών στο γενικό πρόγραμμα προβολών με την ένδειξη CFF11 Official Selection, κατόπιν σχετικής απόφασης του Φεστιβάλ. Μέρος των ταινιών συμμετέχει στο παράλληλο ή/και στο online πρόγραμμα.

Για τη συμμετοχή ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων δεν απαιτείται αποκλειστικότητα προβολής ή ελληνικής πρεμιέρας της ταινίας.

Οι υποβολές ταινιών ξεκινούν στις 13 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται στις 28 Μαΐου 2023. Οι προκριθέντες στο Φεστιβάλ θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2023.

Η ταινία θα πρέπει να είναι παραγωγή των τριών τελευταίων χρόνων (2020-2023).

Οι συμμετέχοντες στο 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων συμφωνούν με την προβολή της ταινίας τους είτε στον φυσικό χώρο διεξαγωγής της διοργάνωσης είτε σε ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον με ελεγχόμενη πρόσβαση .

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων προβάλει ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation.

Ταινίες κάτω των 10 λεπτών θεωρούνται πολύ μικρού μήκους, από 10 έως 50 λεπτών θεωρούνται μικρού μήκους, ενώ άνω των 50 λεπτών θεωρούνται ως μεγάλου μήκους.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα   https://filmfreeway.com/CHANIAFILMFESTIVAL-931525

Για το προκριματικό στάδιο επιλογής, η υποβολή των ταινιών θα πρέπει να γίνεται μέσω διαδικτυακού συνδέσμου, YouTube ή Vimeo, αποστέλλοντας μαζί και τους κωδικούς πρόσβασης.

Οι ταινίες που θα επιλεγούν θα πρέπει να αποσταλούν ταχυδρομικά σε USB stick ή σκληρό δίσκο (επιστροφή μετά το πέρας του Φεστιβάλ, εφόσον ζητηθεί) στην διεύθυνση:

Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης / Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων /
Δημοκρατίας και Χάλη, Βαμβακόπουλο
ΤΚ 73135 Χανιά Κρήτης.
(Εναλλακτικά και κατόπιν συνεννόησης θα μπορούν να αποσταλούν ηλεκτρονικά μέσω σχετικής πλατφόρμας.)

Οι ελληνόφωνες ταινίες θα πρέπει να έχουν πάνω στην εικόνα αγγλικούς υπότιτλους (hard-coded).

Οι μη ελληνόφωνες ταινίες θα πρέπει να έχουν πάνω στην εικόνα ελληνικούς υπότιτλους (hard-coded). Για τις μη ελληνόφωνες ταινίες που δεν διαθέτουν ενσωματωμένους ελληνικούς υπότιτλους θα πρέπει να αποσταλεί η ταινία χωρίς υπότιτλους («καθαρή») μαζί με ένα ξεχωριστό αρχείο με τους αγγλικούς υπότιτλους, χρονισμένους σε μορφή SRT.

Επίσης θα πρέπει να αποσταλεί Trailer με αγγλικούς υπότιτλους, καθώς και πλήρες presskit (φωτογραφίες, περιγραφή, πλήρη λίστα ηθοποιών και συντελεστών, αφίσα, κ.α.) για προωθητικό σκοπό.

Η τελική κόπια που θα προβληθεί στο Φεστιβάλ θα πρέπει να είναι διαθέσιμη σε:

 • DCP ή:
 • File / Αρχείο: mp4
 • Codec: H.264
 • Resolution/ Ανάλυση: 1920×1080
 • Aspectratio: 16:9
 • Scantype: Progressive
 • Bitrate: 10000 – 12000 Kbps
 • Frame rate: 25 fps
 • Audio / Ήχος: AΑC, 256 – 320 Kbps, 48000 Hz

Το υλικό θα πρέπει να έχει συγκεντρωθεί στα γραφεία του Φεστιβάλ μέχρι και την 20/08/2023.

Το Φεστιβάλ διατηρεί το δικαίωμα – με την σύμφωνη γνώμη των δημιουργών – να προβάλει μέρος του προγράμματός του σε παράλληλες εκδηλώσεις του μετά το πέρας του Φεστιβάλ.

Οι ταινίες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων αποτελούν περιεχόμενο έρευνας και αναφοράς για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του CFF edu που αναπτύσσει και παρουσιάζει το Φεστιβάλ καθ΄ όλη την διάρκεια της χρόνιας. Σε περίπτωση ενδιαφέροντος από πλευράς του Φεστιβάλ για την ένταξη ταινίας στο CFF edu, θα υπάρξει σχετική επικοινωνία.

Το Φεστιβάλ εντάσσει στο πρόγραμμά του ταινίες σε ειδικές θεματικές και αφιερώματα.

Το Φεστιβάλ αναλαμβάνει την φιλοξενία των συμμετεχόντων σκηνοθετών στα Χανιά για 2 διανυκτερεύσεις.

Το Φεστιβάλ διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει οποιαδήποτε αίτηση, α) εάν αυτή δεν έχει συμπληρωθεί άρτια, β) εάν δεν έχει σταλεί εντός της προθεσμίας υποβολής, και γ) εάν το περιεχόμενο της ταινίας είναι προσβλητικό και προωθεί ρητορική μίσους.

Το Φεστιβάλ διατηρεί το δικαίωμα να μην εντάσσει στο πρόγραμμά του ταινίες  που δεν είναι σχετικές με το ύφος, τον χαρακτήρα και τους σκοπούς του.

Το Φεστιβάλ έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να καθορίσει το πρόγραμμα προβολών των ταινιών (μέρα και ώρα καθώς και σε ποιο πρόγραμμα θα προβληθεί).

Το Φεστιβάλ διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένα αποσπάσματα της ταινίας ή του trailer για προωθητικούς σκοπούς.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να παραχωρούν συνεντεύξεις στην ομάδα επικοινωνίας και στους χορηγούς επικοινωνίας του Φεστιβάλ και να φωτογραφίζονται, εφόσον αυτό τους ζητηθεί.

Μέρος του Φεστιβάλ θα κινηματογραφηθεί για τον σκοπό της διατήρησης αρχειακού υλικού και για την προώθησή του στο κοινό. Το κοινό ή οι συμμετέχοντες, των οποίων η παρουσία θα είναι εμφανής στο υλικό αυτό, δεν έχουν το δικαίωμα να εγείρουν καμία απαίτηση από την εταιρεία διοργάνωσης.

Τμήμα Podcast

 • Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων εντάσσει στο πρόγραμμα του ειδική ενότητα / τμήμα για podcast τεκμηρίωσης
 • Τα podcast που θα υποβληθούν θα ενταχθούν στο διαγωνιστικό τμήμα ή στο γενικό αντίστοιχα.
 • Τα podcast που θα κατατεθούν μπορούν να περιέχουν στοιχεία αφήγησης, συνεντεύξεων, ηχοτοπία, μουσικές, κ.α. στοιχεία δημιουργικής έκφρασης.
 • Η διάρκεια κάθε podcast μπορεί να είναι από 10 έως 30 λεπτά. Οι υποστηριζόμενοι τύποι αρχείων για το podcast είναι οι εξής: MP3, M4A, WAV, MPG, MOV, MP4. Το μέγιστο μέγεθος κάθε αρχείου podcast δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 250 MB

Η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων συνεπάγεται την αποδοχή όλων των παραπάνω κανονισμών.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο chaniafilmfestival@gmail.com

TOP