12o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Κανονισμός Υποβολής Ταινιών

Το 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 27 Οκτωβρίου 2024, στα Χανιά της Κρήτης.

Το 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων έχει Διαγωνιστικό και Γενικό Τμήμα και στο πλαίσιό του απονέμονται βραβεία επιτροπής και βραβεία κοινού.

Τα βραβεία αφορούν στις παρακάτω κατηγορίες :

 1. Βραβείο Ταινίας Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους [διάρκεια μέχρι και 30 λεπτά]
 2. Βραβείο Ταινίας Μυθοπλασίας Μεσαίου Μήκους [διάρκεια από 31 έως  και 60 λεπτά]
 3. Βραβείο Ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους [διάρκεια πάνω από 60 λεπτά]
 4. Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους [διάρκεια μέχρι και 30 λεπτά]
 5. Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεσαίου Μήκους [διάρκεια από 31 έως 60 λεπτά]
 6. Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους [διάρκεια πάνω από 60 λεπτά]
 7. Βραβείο Ταινίας Animation Μυθοπλασίας
 8. Βραβείο Ταινίας Animation Ντοκιμαντέρ
 9. Βραβείο Σπουδαστικής Ταινίας

Τα παραπάνω βραβεία απονέμονται σε ταινίες ελληνικής παραγωγής και αντίστοιχα σε ταινίες διεθνούς παραγωγής.

Όσο αφορά στα βραβεία κοινού, το Φεστιβάλ έχει την ευθύνη για την ορθή διαδικασία της ψηφοφορίας και της απονομής.

Οι ταινίες που θα συμμετάσχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα  ή/και στα ειδικά βραβεία, που αναφέρονται παρακάτω, θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή που θα συσταθεί γι’ αυτό το σκοπό.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής θα ανακοινωθούν μετά το τέλος της περιόδου υποβολής των ταινιών και πριν την έναρξη του 12ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα απονεμηθούν επίσης και τα ειδικά βραβεία:

Α) Βραβείο  «Μίκης Θεοδωράκης» σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη.

Β) Βραβείο Εκπαιδευτικής Δημιουργίας «Γουόλτερ Λάσαλι» που έχει θεσπίσει και απονέμει το ΕΚΟΜΕ.

Γ) Βραβείο «#ThisisEU-Ευρωπαϊκές Αξίες» που έχει θεσπίσει και απονέμει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Δ) Βραβεία της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών (ΟΚΛΕ).

Ε) Βραβείο «Ιστορία και Πολιτισμός της Κρήτης».

Ζ) Βραβείο «Δικαίωμα στη ζωή».

Η) Βραβείο Podcast Ντοκιμαντέρ.

Θ) Βραβείο σε Κρητικό Εικαστικό Δημιουργό.

Από τις ταινίες που προβάλλονται στο Φεστιβάλ, μέρος αυτών συμμετέχει στο πρόγραμμα βραβείων με την ένδειξη, «Υποψηφιότητα Για Βραβείο CFF12»  και μέρος αυτών στο γενικό πρόγραμμα προβολών με την ένδειξη, «CFF12 Official Selection», καθώς και στις ειδικές ενότητες  κατόπιν σχετικής απόφασης του Φεστιβάλ. Μέρος των ταινιών συμμετέχει στο παράλληλο ή/και στο online πρόγραμμα.

Για τη συμμετοχή ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων δεν απαιτείται αποκλειστικότητα προβολής ή ελληνικής πρεμιέρας της ταινίας. Απαιτείται όμως να είναι παραγωγή των τριών τελευταίων χρόνων (2021 – 2024) καθώς και η πρεμιέρα της ταινίας σε Χανιά.

Οι υποβολές ταινιών θα πραγματοποιηθούν από τη 1 Φεβρουαρίου 2024 έως και τις 28 Μαΐου 2024. Οι προκριθέντες στο Φεστιβάλ θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2024.

Οι συμμετέχοντες στο 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων συμφωνούν με την προβολή της ταινίας τους, είτε στον φυσικό χώρο διεξαγωγής της διοργάνωσης, είτε σε ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον με ελεγχόμενη πρόσβαση .

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων προβάλει ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation. Ταινίες κάτω των 30 λεπτών θεωρούνται  μικρού μήκους, από 30 έως 60 λεπτών θεωρούνται μεσαίου μήκους, ενώ άνω των 60 λεπτών θεωρούνται μεγάλου μήκους.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα https://filmfreeway.com/CHANIAFILMFESTIVAL-931525

Για το προκριματικό στάδιο επιλογής, η υποβολή των ταινιών θα πρέπει να γίνεται μέσω διαδικτυακού συνδέσμου, YouTube ή Vimeo, αποστέλλοντας μαζί και τους κωδικούς πρόσβασης.

Οι ταινίες που θα επιλεγούν θα πρέπει να αποσταλούν ταχυδρομικά σε USB stick ή σκληρό δίσκο (επιστροφή μετά το πέρας του Φεστιβάλ, εφόσον ζητηθεί) στην διεύθυνση: Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης / Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Δημοκρατίας και Χάλη, Βαμβακόπουλο ΤΚ 73135 Χανιά Κρήτης. (Εναλλακτικά και κατόπιν συνεννόησης θα μπορούν να αποσταλούν ηλεκτρονικά μέσω σχετικής πλατφόρμας.)

Οι ελληνόφωνες ταινίες θα πρέπει να έχουν πάνω στην εικόνα αγγλικούς υπότιτλους (hard-coded).

Οι μη ελληνόφωνες ταινίες θα πρέπει να έχουν πάνω στην εικόνα ελληνικούς υπότιτλους (hard-coded). Για τις μη ελληνόφωνες ταινίες που δεν διαθέτουν ενσωματωμένους ελληνικούς υπότιτλους θα πρέπει να αποσταλεί η ταινία χωρίς υπότιτλους («καθαρή») μαζί με ένα ξεχωριστό αρχείο με τους αγγλικούς υπότιτλους, χρονισμένους σε μορφή SRT.

Επίσης θα πρέπει να αποσταλεί Trailer με αγγλικούς υπότιτλους, καθώς και πλήρες presskit (φωτογραφίες, περιγραφή, πλήρη λίστα ηθοποιών και συντελεστών, αφίσα, κ.α.) για προωθητικό σκοπό.

Η τελική κόπια που θα προβληθεί στο Φεστιβάλ θα πρέπει να είναι διαθέσιμη σε:

DCP ή
File / Αρχείο: mp4
Codec: H.264
Resolution/ Ανάλυση: 1920×1080
Aspectratio: 16:9
Scantype: Progressive
Bitrate: 10000 – 12000 Kbps
Frame rate: 25 fps
Audio / Ήχος: AΑC, 256 – 320 Kbps, 48000 Hz

Το υλικό θα πρέπει να έχει συγκεντρωθεί στα γραφεία του Φεστιβάλ μέχρι και τις 20 Αυγούστου 2024.

Το Φεστιβάλ διατηρεί το δικαίωμα – με τη σύμφωνη γνώμη των δημιουργών – να προβάλει μέρος του προγράμματός του σε παράλληλες εκδηλώσεις του, μετά το πέρας του και για τους επόμενους μήνες.

Ταινίες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων μπορεί να αποτελέσουν περιεχόμενο έρευνας και αναφοράς για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του CFF edu, που αναπτύσσει και παρουσιάζει το Φεστιβάλ καθ΄ όλη την διάρκεια της χρόνιας. Σε περίπτωση ενδιαφέροντος από πλευράς του Φεστιβάλ για την ένταξη ταινίας στο CFF edu, θα υπάρξει σχετική επικοινωνία με τους δημιουργούς των ταινιών.

Το Φεστιβάλ εντάσσει στο πρόγραμμά του ταινίες σε ειδικές θεματικές και αφιερώματα.

Το Φεστιβάλ αναλαμβάνει τη φιλοξενία των συμμετεχόντων στο πρόγραμμά του σκηνοθετών [ή άλλων εκπροσώπων των ταινιών] στα Χανιά, για δύο (2) διανυκτερεύσεις.

Το Φεστιβάλ διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει οποιαδήποτε αίτηση: α) εάν αυτή δεν έχει συμπληρωθεί άρτια β) εάν δεν έχει σταλεί εντός της προθεσμίας υποβολής και γ) εάν το περιεχόμενο της ταινίας είναι προσβλητικό και προωθεί ρητορική μίσους.

Το Φεστιβάλ διατηρεί το δικαίωμα να μην εντάσσει στο πρόγραμμά του ταινίες  που δεν είναι σχετικές με το ύφος, το χαρακτήρα και τους σκοπούς του.

Το Φεστιβάλ έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να καθορίσει το πρόγραμμα προβολών των ταινιών (μέρα και ώρα καθώς και σε ποια ενότητα θα προβληθεί).

Το Φεστιβάλ διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένα αποσπάσματα της ταινίας ή του trailer της για προωθητικούς σκοπούς.

Από  τους συμμετέχοντες θα ζητηθεί να παραχωρούν συνεντεύξεις στην ομάδα επικοινωνίας και στους χορηγούς επικοινωνίας του Φεστιβάλ και να φωτογραφίζονται, εφόσον αυτό τους ζητηθεί.

Μέρος του Φεστιβάλ θα κινηματογραφηθεί με σκοπό τη διατήρηση αρχειακού υλικού και την προώθησή του στο κοινό. Το κοινό ή οι συμμετέχοντες, των οποίων η παρουσία θα είναι εμφανής στο υλικό αυτό, δεν έχουν το δικαίωμα να εγείρουν καμία απαίτηση από την εταιρεία διοργάνωσης.

 

Τμήμα Podcast

 

 • Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων εντάσσει στο πρόγραμμά του ειδική ενότητα / τμήμα για podcast τεκμηρίωσης.
 • Τα podcast που θα υποβληθούν θα ενταχθούν στο διαγωνιστικό τμήμα ή στο γενικό αντίστοιχα.
 • Τα podcast που θα κατατεθούν μπορούν να περιέχουν στοιχεία αφήγησης, συνεντεύξεων, ηχοτοπία, μουσικές, καθώς και άλλα στοιχεία στοιχεία δημιουργικής έκφρασης.
 • Η διάρκεια κάθε podcast μπορεί να είναι από 10 έως 30 λεπτά. Οι υποστηριζόμενοι τύποι αρχείων για το podcast είναι οι εξής: MP3, M4A, WAV, MPG, MOV, MP4. Το μέγιστο μέγεθος κάθε αρχείου podcast δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 250 MB

 

Η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων συνεπάγεται την αποδοχή όλων των παραπάνω κανονισμών.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο [email protected].

 

TOP