Εισηγητές- Εμψυχωτές: Αναστασάκης Μαρίνος, Βιτωρίου Αλίκη, Γαλάνη- Μαλικουτσάκη Μαρία, Λυκοτραφίτη Λαμπρινή, Μουμουτζής Νεκτάριος , Παράσχου Θοδωρής, Πλέρου Αντωνία, Ραχιώτης Χρήστος, Σωτηρόπουλος Νίκος, Τρουλλινού Νίκη, Φραντζεσκάκης Ματθαίος, Γυπάκης Γιώργος .
Πρόγραμμα Εργαστηρίου
Σάββατο 24/02/2024, 10:00-14:00.
Αναστασάκης Μαρίνος: Τι είδους μάθηση οδηγεί στην ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης;
Μουμουτζής Νεκτάριος: Εισαγωγή στο έργο ΤΙΜ
Τρουλλινού Νίκη: Πως γράφουμε μια ιστορία
Σωτηρόπουλος Νίκος: Μουσική- ηχητική επένδυση
Πλέρου Αντωνία: Επιρροές της δραματοποίησης στα μαθηματικά στην εγκεφαλική λειτουργία
Σάββατο 24/02/2024, 16:00- 19:00.
Παράσχου Θοδωρής: Προτεινόμενες δραστηριότητες βασισμένες σε Ιστορίες Μαθηματικών
Ραχιώτης Χρίστος: Προτεινόμενες δραστηριότητες βασισμένες σε Ιστορίες Μαθηματικών
Κυριακή 25/02/2024, 10:00- 13:00.
Τρουλλινού Νίκη & μέλη της ομάδας ΤΙΜ: Ομαδοσυνεργατικό εργαστήρι δημιουργίας ιστορίας και σχεδιασμού μαθηματικών δραστηριοτήτων.
Διάρκεια: 10 [Δέκα] ώρες
Τόπος Υλοποίησης: Πνευματικό Κέντρο Χανίων
Απευθύνεται σε φοιτητές παιδαγωγικού και σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διδάσκουν το μάθημα των Μαθηματικών.
Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής
ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
https://forms.gle/naewZjDtsNCYZCK36
Περιγραφή του Εργαστηρίου
Το έργο ΤΙΜ Theatre in Mathematics (το Θέατρο στα Μαθηματικά) (https://theatreinmath.eu/ ) αναπτύσσει μια καινοτόμο διδακτική μεθοδολογία που ενοποιεί τα μαθηματικά με το θέατρο στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω θεατρικών εργαστηρίων και δραματοποίησης, αντιμετωπίζει τα κύρια εμπόδια στη διδασκαλία των μαθηματικών και επιδιώκει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή όλων των μαθητών ενώ παράλληλα καλλιεργεί σημαντικές δεξιότητες ζωής.
Η δραματοποίηση στα μαθηματικά θεωρείται από πολλούς/πολλές εκπαιδευτικούς ως μια καινοτόμος μέθοδος με την οποία είναι δυνατόν τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά με τα μαθηματικά και να εξοικειωθούν με τις νέες έννοιες που τους διδάσκονται. Η δραματοποίηση χρησιμοποιείται για να εμβαθύνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες σε ένα παιχνίδι με τα μαθηματικά μέσα από την ενεργό συμμετοχή και μια προσέγγιση η οποία εμπλέκει το μυαλό και το σώμα καθώς και την έμφυτη δημιουργικότητα τους. Το θεατρικό εργαστήρι δημιουργεί μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης, δημιουργικότητας και διασκέδασης, επιτρέποντας στους μαθητές και στις μαθήτριες να ανακαλύψουν ελεύθερα της δραστηριότητες που προτείνονται, χωρίς κριτική και να ενθαρρύνει την μάθηση μέσα από προσωπικές προσπάθειες οι οποίες ακολουθούν μια σειρά δοκιμών και λαθών.
Οι εισηγητές- εμψυχωτές / Βιογραφικά
Αναστασάκης Μαρίνος
Ο Μαρίνος Αναστασάκης είναι υπό διορισμό Επίκουρος Καθηγητής Διδακτικής Μεθοδολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στα Τμήματα Φυσικής και, Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και στη συνέχεια πραγματοποίησε με υποτροφία διδακτορικές σπουδές στη Διδακτική των Μαθηματικών στο MathematicsEducationCentre του LoughboroughUniversity στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ερευνητικό του έργο εστιάζει στη διαλεκτική σχέση που χαρακτηρίζει τη μάθηση-διδασκαλία και την ανάπτυξη των ανώτερων ψυχολογικών λειτουργιών του ατόμου, με έμφαση στην ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης.
Βιτωρίου Αλίκη
Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από το 1997. Εκτός από τις παιδαγωγικές σπουδές σε Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας και Παιδαγωγική σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης φοίτησε και έλαβε πτυχίο από το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, στο τμήμα οικονομικής πληροφορικής, με αντιστοίχιση στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής της ΑΣΟΕ. Εργάστηκε σε διάφορες εταιρίες της Ελβετίας, όπου έκανε την πρακτική της και της Ελλάδας, ως οικονομολόγος. Ως εκπαιδευτικός έχει παρακολουθήσει πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια που αφορούν σε εκπαιδευτικά θέματα και έχει εκπονήσει εργασίες σε συνεργασία με αξιόλογα ελληνικά ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Πολυτεχνείο Κρήτης, για αρκετά έτη. Είναι ενεργό μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας Teachers 4 Europe από το 2011 με εργασίες που εκπονεί κάθε χρόνο και της ομάδας ΤΙΜ (TheatreInMathematics) τα τελευταία 5 έτη.
Γαλάνη- Μαλικουτσάκη Μαρία
Η Γαλάνη Μαρία γεννήθηκε στα Χανιά το 1953. Σπούδασε με υποτροφία στο MUSKINGUM COLLEGE των ΗΠΑ από όπου πήρε με άριστα το πτυχίο στα Μαθηματικά το 1975.
Από το 1978-2014 εργάστηκε στην Ιδιωτική και στη συνέχεια στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Ν. Χανίων. Από το 2003-2014,συνεργαζόμενη με εθελοντικές ομάδες μαθητών/μαθητριών και καθηγητών δημιούργησε καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό, όπως κόμικ , ηλεκτρονικά παιχνίδια και θεατρικά έργα. Τον Ιούνιο του 2014 εντάχτηκε σε ομάδα εκπαιδευτικών (+anima) που είχαν στόχο τη δημιουργία film κινουμένων σχεδίων εκπαιδευτικού περιεχομένου, με δάσκαλο τον Μάριο Ιωαννίδη. Τον Ιούλιο του 2017 εκδόθηκε το κόμικ «Στη γειτονιά των τετραπλεύρων» με σενάριο δικό της και εικονογράφηση Μάριου Ιωαννίδη (ISBN 978-618-83228-0-6). Τον Μάιο του 2023 εκδόθηκε το GraphicNovel «Είδος: Homo- Unhackable», στο σενάριο του οποίου συμμετείχε μεταξύ άλλων και η ίδια, και εικονογράφηση Αλίκης Χιωτάκη (ISBN: 978-618-536-74-8). Από το 2019 συμμετέχει εθελοντικά στο πρόγραμμα TIM-Theater in Mathematics του Πολυτεχνείου Κρήτης με υπεύθυνο τον Μουμουτζή Νεκτάριο.
Τον Σεπτέμβριο του 2021 δημιούργησε με τον Θοδωρή Παράσχου το blog https://mathimatikesperiplaniseis.blogspot.com/
Λυκοτραφίτη Λαμπρινή
Γεννήθηκα το 1971 στην Αθήνα και είμαι απόφοιτος του Μαθηματικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών. Εργάστηκα ως διοικητικό προσωπικό σε υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, στον τραπεζικό χώρο και στην ιδιωτική εκπαίδευση πριν διοριστώ ως μόνιμη εκπαιδευτικός στην δημόσια εκπαίδευση το 2009. Το 2012 ολοκλήρωσα και έλαβα Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο , "Σπουδές στην Εκπαίδευση"(εκπαίδευση ενηλίκων, εξ αποστάσεως εκπαίδευση, διοίκηση σχολικών μονάδων).
Από το 2009 συμμετείχα σε εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά προγράμματα σε κάθε σχολείο που υπηρέτησα επίσης παρακολουθώ επιμορφωτικά σεμινάρια και προγράμματα σε ποικιλία αντικειμένων και εναλλακτικούς τρόπους διάχυσης της μαθηματικής λογικής. Το σχολικό έτος 2021-2022 το 7ο Γυμνάσιο Χανίων έλαβε ετικέτα ποιότητας ( Λυκοτραφίτη Λαμπρινή ) από το e - twinning μέσα από το πρόγραμμα 3d Σχεδίασης και Εκτύπωσης, ενώ κατά τα σχολικά έτη 2021-2022 και 2022-2023 το σχολείο διοργάνωσε περιβαλλοντικά προγράμματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια και επιστημονικούς φορείς πραγματοποιώντας βιωματικά πειράματα στο πεδίο με ανοικτή πρόσκληση στα σχολεία του νομού στα οποία παρουσίασε δράση και η ομάδα 3d του σχολείου.
Μουμουτζής Νεκτάριος
Πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος από το Ινστιτούτο Μαθηματικών και Πληροφορικής της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας. Εργάζεται στο εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης από το 1992. Είναι συγγραφέας 91 επιστημονικών δημοσιεύσεων και έχει συμμετοχή σε 32 ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα έχοντας την ευθύνη τεχνικού συντονισμού σε 20 από αυτά. Τα τελευταία 15 χρόνια τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάπτυξη εφαρμογών και συστημάτων υποστήριξης μάθησης και δημιουργικότητας για την εφαρμογή μαθητοκεντρικών προσεγγίσεων που αξιοποιούν τις καλές τέχνες και ιδιαίτερα το θέατρο για τα μαθήματα της Πληροφορικής, των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Παράσχου Θεόδωρος
Ο Θοδωρής Παράσχου σπούδασε Γεωλογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Σε αυτά τα χρόνια δίδαξε τόσο φυσικές επιστήμες, όσο και μαθηματικά. Το 2005 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές του σπουδές με αντικείμενη τη Γεωγραφία και Περιβάλλον, με υποτροφία του ΙΚΥ, ενώ το 2020 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στις Επιστήμες Αγωγής, Κριτική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών. Για αρκετά χρόνια ασχολήθηκε με την έρευνα σε τομείς της Γεωμορφολογία, του παλαιοπεριβάλλοντος και της Γεωαρχαιολογίας, ενώ τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά για θέματα που άπτονται της εκπαίδευσης. Έχει ασχοληθεί με ερασιτεχνικές, καλλιτεχνικές ομάδες θεάτρου και animation. Τον Μάιο του 2023 εκδόθηκε το GraphicNovel «Είδος: Homo- Unhackable», στο σενάριο του οποίου συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο ίδιος, και εικονογράφηση Αλίκης Χιωτάκη (ISBN: 978-618-536-74-8).
Πλέρου Αντωνία
Η Αντωνία Πλέρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιεράπετρα και είναι σήμερα Σύμβουλος Εκπαίδευσης Μαθηματικών των Περιφερειακών Ενοτήτων Χανίων και Λασιθίου έπειτα από 18 χρόνια υπηρεσίας ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στην Νευροεκπαιδευση και κάτοχος μεταπτυχιακού και προπτυχιακού διπλώματος στα Μαθηματικά. Έχει εργαστεί ως μέλος του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με πεδίο έρευνας την Εκπαιδευτική Νευροεπιστήμη και υπήρξε διδάσκων 8 ακαδημαϊκών μαθημάτων σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σε τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει συγγράψει περισσότερα από 45 επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε διεθνή συνέδρια και διεθνή περιοδικά και 2 κεφάλαια βιβλίων. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής σε περισσότερα από 20 διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει υπάρξει μέλος οργανωτικής και συντονιστικής επιτροπής σε περισσότερα από 15 διεθνή συνέδρια.
Σωτηρόπουλος Νίκος
Ήμουν καθηγητής μουσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Για 35 και πλέον χρόνια διδάσκω στα παιδιά να αγαπούν τη μουσική, να γνωρίζουν και να δημιουργούν τα δικά τους μουσικά όργανα.
Συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον μαθαίνοντας την ιστορία της μουσικής.
Εισαγωγή στη μουσική τεχνολογία ,και την ηχογράφηση σε οργανωμένο στούντιο στο σχολείο.
Δημιουργία χορωδιών συγκροτημάτων φωνητικών συνόλων, και με ιδιαίτερη αγάπη στη βυζαντινή μουσική.
Συνθέτης και μουσικός παραγωγός.
Ακόμα μαθαίνω...
Ραχιώτης Χρήστος
Από το 2003 ζει κι εργάζεται στα Χανιά (με εξαίρεση τη περίοδο 2010-16). Ως ηθοποιός (Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης «Αρχή» 1998), εργάζεται από το 1989, δοκιμάζοντας διαφορετικά είδη θεάτρου. Έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές, εκπομπές (τηλεοπτικές και διαδικτυακές, μεταγλωττίσεις και κινηματογραφικές ταινίες (μικρού και μεγάλου μήκους). Στον τομέα των οπτικοακουστικών (μεταπτυχιακές σπουδές στις «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή», του Ιονίου Πανεπιστημίου), έχει συμμετοχή σε φεστιβάλ ψηφιακής τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει υπηρετήσει στην Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας (2010-16, υπεύθυνος τηλεοπτικού προγράμματος – οπερατέρ – μοντέρ), έχοντας συμμετοχή ως επιμορφωτής σε εκπαιδευτικά προγράμματα, φεστιβάλ κι ευρωπαϊκά προγράμματα, με θέμα τη δημιουργία ταινιών στα σχολεία. Από το 2015 είναι μέλος κι επιμορφωτής του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση αναλαμβάνοντας την εμψύχωση σε ομάδες διαφορετικών ηλικιών.
Τρουλλινού Νίκη
Η συγγραφέας Νίκη (Κουκουνάκη) Τρουλλινού γεννήθηκε το 1953 στα Χανιά, έκανε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, άσκησε μαχόμενη δικηγορία και διδασκαλία. Έχουν εκδοθεί περί τα δέκα κα βιβλία της, συλλογές διηγημάτων, μυθιστορήματα, δοκίμιο, θεατρικό έργο. Έχει δημοσιεύσει σε όλα τα καταξιωμένα ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά, και δουλειά της έχει μεταφραστεί στις κύριες ευρωπαϊκές γλώσσες και τα αραβικά. Αναλυτικά για το έργο της : biblionet.gr/τρουλλινού νίκη και Εταιρεία Συγγραφέων.
Ματθαίος Φραντζεσκάκης
Γεννήθηκε στα Χανιά όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 1995 διδάσκει σε δομές της τυπικής και της άτυπης εκπαίδευσης Εκπαιδευτής ενηλίκων. Έχει κάνει κύκλους σπουδών στην δημοσιογραφία, στην διοίκηση μονάδων πολιτισμού, τον κινηματογράφο και την διοίκηση φορέων Κοινωνικής Οικονομίας.. Έχει εργαστεί σε έντυπα, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Από το 2002 διευθύνει την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης, την εφημερίδα γνώμης και πολιτισμού και τις εκδοσεις «Πυξίδα της Πόλης». Από το 2000 ασχολείται με τον κινηματογράφο και ιδιαίτερα με την εκπαιδευτική του διάσταση. Έχει υπογράψει την σκηνοθεσία σε 1 μεγάλου μήκους και 4 μικρού μήκους ιστορικά ντοκιμαντέρ. Έχει συμμετάσχει στην παράγωγη σημαντικών ντοκιμαντέρ, εκπαιδευτικών ταινιών, βιβλίων καθώς και στην διοργάνωση δεκάδων εκδηλώσεων. Ως υπεύθυνος των παραγωγών της ΠΕΚ έχει τα τελευταία 15 χρόνια την ευθύνη για μια σειρά από μεγάλες παραγωγές στον χώρο της μουσικής, του θεάτρου, του βιβλίου. Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
Γιώργος Γυπάκης
Ο Γιώργος Γυπάκης, είναι μουσικός παραδοσιακών κρουστών, τραγουδοποιός, οργανοποιός και μουσικοπαιδαγωγός. Εχει συμμετάσχει ως επαγγελματίας απο το 1990 σε παραδοσιακά και λαϊκά συγκροτήματα, έδωσε συναυλίες ως μεμονωμένος καλλιτέχνης ή με σύνολα κρουστών, ερμήνευσε για χορευτές μοντέρνου, εξπρεσιονιστικού και butoh χορού, ενώ έγραψε και ερμήνευσε μουσική για θεατρικά έργα, εικαστικές παραστάσεις και χορευτικές παραστάσεις με σημαντικούς Έλληνες και διεθνείς χορευτές. Κατασκευάζει απλά μουσικά οργανα με ανακυκλωμένα και φυσικά υλικά και διδάσκει αυτή την τέχνη σε παιδιά και ενήλικες ενώ συνεργάζεται ως μουσικοπαιδαγωγός με χώρους δημιουργικής απασχόλησης και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Παράλληλα διδάσκει παραδοσιακά κρουστά και ρυθμική αγωγή. Εχει δημοσιεύσει μια μελέτη για τη μουσική παιδαγωγική της Satis Coleman και εξειδικεύεται σε θέματα οργανοποιίας με τη μέθοδο upcycling και ενσωμάτωσης των τεχνών στην εκπαίδευση, ιδιότητα με την οποία συμμετέχει σε διάφορα ευρωπαϊκά project.