Η πόλη των Χανίων

Τα Χανιά, η πρωτεύουσα του Νομού Χανίων , βρίσκεται στο βόρειο-ανατολικό τμήμα του νομού και αποτελεί το διοικητικό, οικονομικό, εμπορικό και επικοινωνιακό κέντρο του νομού που φέρει το ίδιο όνομα. Ο Δήμος Χανίων - μετά την εφαρμογή του προγράμματος διοικητικής μεταρρύθμισης "Καλλικράτης" - αποτελείται από επτά δημοτικές ενότητες (πρώην δήμοι): Ακρωτηρίου, Ελ. Βενιζέλου, Κεραμιών, Νέας Κυδωνίας, Θερίσου, Σούδας και Χανίων. Ο Δήμος Χανίων συνορεύει στα δυτικά με τον Πλατανιά, στα νότια με τα Σφακιά και στα ανατολικά με την περιοχή του Αποκόρωνα ενώ ολόκληρη η βόρεια και δυτική πλευρά του βρέχεται από το Κρητικό πέλαγος. Η συνολική έκταση του νέου Δήμου ανέρχεται σε 356,12 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου Χανίων ανέρχεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόσφατης απογραφής (2011) της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σε 108.642 κατοίκους, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 17,4 % του συνολικού πληθυσμού της Περιφέρειας Κρήτης (623.065 κάτοικοι) και το 1% περίπου του συνολικού πληθυσμού της χώρας (10.815.197 κάτοικοι).

Η πόλη των Χανίων, αποτελεί την έδρα του δήμου και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε μέγεθος πόλη της Κρήτης, κτισμένη στη θέση του μινωικού οικισμού "Κυδωνία". Καταλαμβάνει έκταση 11 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχει μόνιμο πληθυσμό 53.910 κατοίκων (στοιχεία απογραφής 2011). Διαθέτει δύο βασικές πύλες εισόδου: το αεροδρόμιο στο Ακρωτήρι, και το λιμάνι της Σούδας (το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου). Η πόλη των Χανίων, αποτελεί ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και ηπείρων, με μακραίωνη ιστορία, φυσικές ομορφιές, μοναδική αρχιτεκτονική και πλούσια παράδοση. Σήμα κατατεθέν της πόλης των Χανίων είναι το ενετικό Λιμάνι – στην παλιά Πόλη - με τον Αιγυπτιακό Φάρο που στέκει αγέρωχα στο πέρασμα των αιώνων να τραβάει τα βλέμματα κατοίκων και επισκεπτών.

Δείτε περισσότερα :

http://www.chaniatourism.com/

http://www.chania.gr/

http://chania-info.gr/

Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Η περιφερειακή ενότητα Χανίων καλύπτει το δυτικό άκρο της Κρήτης.

Το μεγαλύτερο μέρος είναι ορεινό με κυριότερο ορεινό όγκο την οροσειρά των Λευκών Ορέων. Ανάμεσα στα μεγάλα και τα μικρότερα βουνά δημιουργούνται πολλές μικρές εύφορες πεδιάδες και κοιλάδες. Το φαράγγι της Σαμαριάς – το μεγαλύτερο της Ευρώπης- χαρακτηρίζει τον τόπο. Παραλίες αμμουδερές και κάποιες από αυτές με βότσαλα. Όλες με κρυστάλλινα καθαρά και γαλάζια νερά και πολύ ενδιαφέροντα βυθό. Ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον.

Η επίσκεψη στα χωριά της ενδοχώρας είναι μια συναρπαστική εμπειρία, τόσο για το τοπίο τους, όσο και για ιδιαίτερο χρώμα τους. Τα περισσότερα είναι ανέγγιχτα από τον τουρισμό και διατηρούν τα παραδοσιακά τους χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων την αρχιτεκτονική και τον παλιό τρόπο ζωής των κατοίκων. Εδώ, σε αυτά τα χωριά, ο επισκέπτης θα κατανοήσει τα ειδικά χαρακτηριστικά του Κρητικού λαού, θα απολαύσει την εμπειρία της φιλοξενίας. Φυσικά θα γευτεί τους καρπούς της τοπικής γης μαγειρεμένους με τους κανόνες της Κρητικής κουζίνας. Απλά, λιτά, ευρηματικά. Με πρώτες ύλες υποχρεωτικά εποχιακές, απαραίτητα τοπικές και με στόχο την ανάδειξη των γευστικών ιδιαιτεροτήτων τους δημιουργούνται γεύσεις που χαράσσονται βαθιά στη μνήμη. Το μεγαλείο της Κρητικής Διατροφής.

Ο τόπος είναι αρκετά πλούσιος. Παραδοσιακά, μια από τις κυριότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές ήταν, και εξακολουθεί να είναι, η γεωργία και η κτηνοτροφία. Επιπρόσθετα τα αξιοθέατα του τόπου, η μαγευτική φύση, η ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών και η παραδοσιακή φιλοξενία των ντόπιων έκαναν τον τουρισμό, μια από τις κύριες πλουτοπαραγωγικές πηγές για το νομό.

Η ιστορία του τόπου πάει πίσω στη Νεολιθική εποχή. Στο πέρασμα του χρόνου υπήρξε το κέντρο πολλών επαναστάσεων και αντιστασιακών πράξεων με ποιο πρόσφατο παράδειγμα στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που έγινε ένα από πλέον σημαντικά κέντρα αντίστασης κατά των Ναζιστών επιδρομέων.

Η Παραδοσιακή Μουσική και ο Χορός αποτελούν συστατικά στοιχεία του τόπου. Η κρητική μουσικοχορευτική παράδοση θεωρείται η πιο ζωντανή στον ελλαδικό χώρο. Από τα Ριζίτικα που συγκλονίζουν με την απλότητα και την ένταση τους μέχρι τους Κισαμίτικους σκοπούς που αμέσως συνεπαίρνουν τον ακροατή…

Τελικά πολλά είναι τα χαρακτηριστικά που μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τον επισκέπτη. Το ενετικό λιμάνι των Χανίων, η αρχαία ελιά των Βουβών, μοναστήρια και εξοχικά εκκλησάκια , ο Μπάλος, το Λαφονήσι, το φαράγγι της Σαμαριάς, τα γραφικά χωριά του Αποκόρωνα, οι γεμάτες εκπλήξεις «γωνίες» στα Σφακιά, η μαγική Σούγια, ο κοσμοπολίτικος Πλατανιάς… Ένας τόπος που προσφέρει μόνο δυνατές συγκινήσεις. Όμως εκείνο το στοιχείο που αφήνει το αποτύπωμα του σε όλους τους επισκέπτες είναι οι άνθρωποι του τόπου και η φιλοξενία τους !!!

Διοικητικά η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων αποτελείται από τους Δήμους:

Χανίων www.chania.gr

Πλατανιά www.platanias.gr

Κισσάμου www.kissamos.gr

Καντάνου – Σελίνου www.kantanouselinou.gr

Αποκορώνου www.apokoronas.gov.gr

Γαύδου gavdos-dimos.com

Δείτε περισσότερα :

https://www.incrediblecrete.gr/

http://www.crete.gov.gr/

Για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε για τα Χανιά ανατρέξτε στα site

http://www.chaniatourism.com/el/useful-information.html

http://www.chania.gr/

"Crete the island inside you" - Falling in love Daydreaming

"Crete the island inside you" - Beach Daydreaming

"Crete the island inside you" - Easter Daydreaming

"Crete the island inside you" - Crete Daydreaming

Crete: Incredible Hospitality

Crete: Incredible History

TOP