CineΜαθήματα

Τα cine-Μαθήματα αποτελούν την εκπαιδευτική δράση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF).

Ξεκίνησαν το 2001 και αποτελούν μια πολυεπίπεδη παρέμβαση στον χώρο της οπτικοακουστικής παιδείας σε επίπεδο Κρήτης.

Ένα πλέγμα εκπαιδευτικών δράσεων, οι οποίες απευθύνονται στην εκπαιδευτική κοινότητα, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές αλλά και στους εκπαιδευτικούς:

α) να δουν ταινίες με χαρακτηριστικά παιδαγωγικά
β) να γνωρίσουν βασικές αρχές της κινηματογραφικής τέχνης
γ) να αντλήσουν βασικές γνώσεις για να μπορέσουν να εντάξουν τα σύγχρονα μέσα (ψηφιακή φωτογραφία, βιντεοκάμερα, H/Y κτλ) σε ένα δημιουργικό παιχνίδι με την καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία.
δ) να μπορούν να λειτουργούν ως κριτικοί αποδέκτες των οπτικοακουστικών προϊόντων.

Από το 2001 μέχρι σήμερα, χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν δει ταινίες στα πλαίσια των οργανωμένων προβολών που διοργανώνουμε. Δεκάδες έχουν συμμετάσχει σε εργαστήρια, εκπαιδευτικές δράσεις, θερινά σχολεία, ημερίδες, συζητήσεις, παραγωγές εκπαιδευτικών ταινιών και ένα πλήθος από παράλληλες δράσεις.

Η εκπαιδευτική δράση cineΜαθήματα αποτελεί μοναδική περιφερειακή δράση στη χώρα με αυτά τα χαρακτηριστικά, η οποία επιμένει και παρεμβαίνει από το 2001 χάρη στη συνέργεια των φορέων του τόπου και των συνεργατών μας όλα αυτά τα χρόνια, από τον χώρο του κινηματογράφου, της επιστήμης, της εκπαίδευσης.

Τα cineΜαθήματα είναι εγχείρημα, το όποιο έχει ως εχέγγυο τη διάρκεια και την ποιότητά του, τους δεκάδες φορείς και δημιουργούς που έχει συνεργαστεί. Ένα εγχείρημα με κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια των προβολών τους, συγκεντρώνονται περίπου 4 τόνοι τρόφιμα ανά φεστιβάλ που διανέμονται σε 12 κοινωνικούς φορείς των Χανίων.

Ένας βασικός λόγος που τα cine-Μαθήματα συνεχίζουν από το 2001 αποτελεί το γεγονός ότι στηρίζονται δημιουργικά σε έναν μεγάλο κύκλο συνεργατών από κινηματογραφιστές, εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς, επιστήμονες και καλλιτέχνες που θεωρούν κρίσιμο εργαλείο στη σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία τα οπτικοακουστικά μέσα και ιδιαίτερα τον κινηματογράφο.

Η σταθερή πορεία της δράσης και η συνέπεια της έχουν δημιουργήσει άρρηκτους δεσμούς συνεργασίας με φορείς και αρχές που από το 2001 τη στηρίζουν συμβάλλοντας στη συνέχεια και την ανάπτυξή της.

Φυσικά, σταθεροί συνεργάτες της δράσης τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Είτε με τις θεσμικές ιδιότητες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, της Ένωσης Γονέων κ.α. είτε ως φυσικά πρόσωπα εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς συμμετέχουν και στηρίζουν ενεργά τα cineΜαθήματα.

Τα cineΜαθήματα αποτελούν μια άτυπη και παράλληλα πρότυπη συνέργεια Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολιτείας και φυσικά ιδιωτών χορηγών. Ένα στοιχείο που αποτελεί – πέραν του περιεχομένου – συστατικό της επιτυχίας και της διάρκειας.

Η Περιφέρεια Κρήτης και ιδιαίτερα η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων αποτελούν αρωγό της δράσης cineΜαθήματα από το ξεκίνημα της στηρίζοντας και έμπρακτα ως συνδιοργανωτές.

Τα τελευταία χρόνια τα cineΜαθήματα στηρίζονται σταθερά και από τους Δήμους Χανίων, Πλατανιά, Κισάμου, Αποκορώνου, Καντάνου-Σελίνου.

Φυσικά, ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται και για τους δεκάδες ιδιώτες χορηγούς που από το 2001 στηρίζουν τα cineΜαθήματα.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι όλο το περιεχόμενο, τα εργαστήρια, οι προβολές, οι παραγωγές καθώς και οι παράλληλες εκδηλώσεις όλης της χρονιάς της δράσης cineΜαθήματα και του Chania Film Festival (CFF) πραγματοποιούνται με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.

Μέχρι τώρα, μεταξύ άλλων, έχουν συνεργαστεί με τα cineΜαθήματα:

Α) Φορείς της Αυτοδιοίκησης, της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού όπως:

Η Περιφέρεια Κρήτης (για το παγκρήτιο κομμάτι της δράσης), η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, οι Δήμοι Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου, η ΚΕΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, μια σειρά Καλλικρατικών Δήμων της Κρήτης, οι Υπεύθυνοι Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, οι Υπεύθυνοι Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, το ΙΤΕ, το ΜΑΙΧ, το κέντρο Γκέτε, το Γαλλικό Ινστιτούτο, κ.α.

Β) Φορείς του Κινηματογράφου και των Media όπως:

Tο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Για Παιδιά Και Νέους Ολυμπίας, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Νεανικό Πλάνο, η δράση Cinedoc, το exile room, το Πανόραμα ΑνεξάρτητωνΤαινιών Πάτρας, το Emosion Pictures, η δράση safari internet, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων, το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, εταιρεία παραγωγής Indigo View, Κινηματογραφικό Εργαστήρι Χανίων, το Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών - Caid,η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.

​Δείτε εδώ τις ταινίες που δημιουργούνται στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Δράσεων τουΦεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

TOP