Ψηφιακό Θέατρο Σκιών eShadow: Διάδραση αναλογικού και ψηφιακού κόσμου

Ένα εργαστήριο του CFF

Εμψυχωτές: Χρήστος Ιωαννίδης, Μάριος Χριστουλάκης, Νεκτάριος Μουμουτζής

Τόπος Υλοποίησης: Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Εξοπλισμός: Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους έξυπνο κινητό ή άλλη κατάλληλη κινητή συσκευή για να δημιουργήσουν τις ψηφιακές τους φιγούρες και να την ελέγχουν εξ’ αποστάσεως καθώς προβάλλεται στην κοινή για όλους οθόνη. Αν κάποιοι μαθητές δεν έχουν δική τους συσκευή μπορούν να εργαστούν σε ομάδες 2 ή 3 έτσι ώστε σε κάθε ομάδα να υπάρχει μία συσκευή. Στο τέλος του εργαστηρίου θα δοθεί ανώνυμο ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της εμπειρίας και του λογισμικού.

Περιγραφή

Το εργαστήρι αυτό θα εστιάσει στη δημιουργία φιγούρας μέσα από μια καινοτόμο επέκταση του ψηφιακού θεάτρου σκιών eShadow (http://www.eshadow.gr/) που αξιοποιεί τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι επισκέπτες, αφού δημιουργήσουν τις ψηφιακές τους φιγούρες, θα έχουν τη δυνατότητα ομαδικής αλληλεπίδρασης σε ένα μεγάλο μπερντέ όπου θα προβάλονται οι δημιουργίες τους τις οποίες θα χειρίζονται με τα κινητά τους τηλέφωνα. Το εργαστήριο επεκτείνει προηγούμενα ανάλογα εργαστήρια που είχαν υλοποιηθεί στα πλαίσια της Ημέρας Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πολυτεχνείου Κρήτης με θέμα τον Ερωτόκριτο (2018) και τους Δροσουλίτες (2019). Επιτρέπει, κατά περίπτωση, τη συνδυασμένη χρήση σωματικής σκιάς, για μια εμπλουτισμένη εμπειρία που συνδυάζει τον ψηφιακό με τον αναλογικό κόσμο.

Σύντομο Βιογραφικό:

Χρήστος Ιωαννίδης ([email protected]) - Προπτυχιακός φοιτητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στη διαδικασία εκπόνησης της διπλωματικής του εργασίας, με κεντρικό θέμα την επέκταση των διαδραστικών δυνατοτήτων της πλατφόρμας eShadow. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την τεχνητή νοημοσύνη, τα ψηφιακά παιχνίδια και τους τρόπους εμπλουτισμού τους με πρωτότυπα ψηφιακά μέσα, καθώς και την εφαρμογή ψηφιακών εφαρμογών στην εκπαίδευση.

Μάριος Χριστουλάκης ([email protected]) - Αποφοίτησε από την σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης το 2008. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης από το ίδιο τμήμα και είναι υποψήφιος διδάκτορας στην σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Το ερευνητικό αντικείμενο της διδακτορικής του διατριβής είναι "Intelligent responsive system platforms for the augmentation of spatial impact” ενώ από το 2013 παράλληλα είναι ερευνητής στο Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, εφαρμογές δημιουργίας ψηφιακού υλικού, εφαρμογές ηλεκτρονικής μάθησης, σύγχρονες τεχνολογίες εκπαίδευσης, εφαρμογές σοβαρών παιχνιδιών (Serious Games) καθώς και εφαρμογές περιβαλλοντικής προβολής και projection mapping. Από το 2012 εργάζεται σαν Software Engineer ενώ τα τελευταία χρόνια εργάζεται σαν Senior Software Engineer στην εταιρεία Aurea Software. Παράλληλα έχει εργαστεί σε πολλά ερευνητικά προγράμματα του Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νεκτάριος Μουμουτζής ([email protected]) - Μέλος ΕΔΙΠ, Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Eίναι πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης όπου και εργάζεται από το 1992 ως μέλος του Εργαστηρίου Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Πληροφορική από το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Μαθηματικών της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται εστιάζονται, μεταξύ των άλλων, στη σχεδίαση, ανάπτυξη, εκπαιδευτική αξιοποίηση και αξιολόγηση συστημάτων δημιουργικότητας και ηλεκτρονικής μάθησης.

 

TOP