Δημιουργία Κόμικ με Τεχνητή Νοημοσύνη: Μπες στον Κόσμο της Φαντασίας

Ένα εργαστήριο του CFF

Εμψυχωτές: Δρ. Βαρβάρα Γαρνέλη, υπ. Δρ. Λεωνίδας Γουδέλης, υπ. Δρ. Ιωάννα Αφροδίτη Μάζη και Καθηγητής Ιωάννης Δεληγιάννης από το εργαστήριο διαδραστικών τεχνών InArts του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Τόπος Υλοποίησης: Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Περιγραφή: Σε αυτό το μοναδικό εργαστήριο, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη μαγευτική διαδικασία δημιουργίας κόμικ, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Μέσα από διαδραστικές συνεδρίες, οι ομάδες θα συνεργαστούν για να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν τα δικά τους κόμικ, χρησιμοποιώντας εργαλεία AI που διευκολύνουν την ιστορία, τους χαρακτήρες και τη διάθεση του έργου.

Οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να συνδυάζουν τη φαντασία τους με τεχνολογικές καινοτομίες, δημιουργώντας περιεχόμενο που μπορεί να μεταμορφωθεί σε βίντεο μέσω τεχνικών AI. Στο τέλος του εργαστηρίου, το καλύτερο κόμικ θα μετατραπεί σε ένα εντυπωσιακό βίντεο, προσφέροντας μια νέα διάσταση στην αφηγηματική τέχνη.

Αυτή η εμπειρία δεν είναι μόνο μια ευκαιρία να δημιουργήσεις, αλλά και να συνδεθείς με άλλους δημιουργικούς ανθρώπους, να ανταλλάξεις ιδέες και να ανακαλύψεις τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στον κόσμο της τέχνης και της ψυχαγωγίας.

Εμψυχωτές: Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του ερευνητικού εργαστηρίου διαδραστικών τεχνών (InArts) του Ιονίου Πανεπιστημίου, Δρ. Βαρβάρα Γαρνέλη, υπ. Δρ. Λεωνίδας Γουδέλης και υπ. Δρ. Ιωάννα Αφροδίτη Μάζη με υπεύθυνο ερευνητικής ομάδας τον Καθηγητή  Ιωάννη Δεληγιάννη.

Τόπος Υλοποίησης: Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Σύντομα Βιογραφικά

Ο Γιάννης Δεληγιάννης είναι μέλος ΔΕΠ και υπηρετεί στη θέση του Καθηγητή του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίο, είναι ιδρυτικό μέλος του εργαστηρίου διαδραστικών τεχνών InArts.eu και διευθύνει την ερευνητική ομάδα Gaming Gamification. Το γνωστικό αντικείμενο και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα διαδραστικά πολυμέσα, τα αισθητήρια συστήματα και την ανάπτυξη προσαρμοστικού οπτικοακουστικού διαδραστικού περιεχομένου σε τομείς που περιλαμβάνουν τα Παιχνίδια Υπολογιστή, την Προσαρμοστική Μάθηση και την Τέχνη Νέων Μέσων.

Η έρευνα πλαισιώνεται με την ανάπτυξη πρωτότυπων ολοκληρωμένων συστημάτων επαυξημένης, εικονικής πραγματικότητας και ολογραμμάτων και υλοποιήσεων στο μετασύμπαν (metaverse) τα οποία σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες διάδρασης του χρήστη με το περιεχόμενο. Οι δημοσιεύσεις και η έρευνα του εντάσσεται στους τομείς των πολιτισμικών εφαρμογών και την εκπαίδευση. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους παρακάτω τομείς: Διαδραστικά Πολυμέσα, Εφαρμοσμένα Πολυμέσα, Επαυξημένη Πραγματικότητα, Εικονική Πραγματικότητα, Ολογράμματα, Παιχνίδια Υπολογιστή, Διαδραστικό Σχεδιασμό, Παραγωγή Πολυμέσων, Διαδραστικές Εγκαταστάσεις, Αισθητήρια Συστήματα και την Ανακύκλωση Αισθητηρίων Συστημάτων. Έχει δημιουργήσει προϊόντα και υπηρεσίες με βάση τις ανάγκες και την εμπειρία του χρήστη, συστήματα εκπαίδευσης ψυχαγωγίας, εκπαιδευτικές εφαρμογές για άτομα με ειδικές ανάγκες, προσαρμοστικά πολυμέσα, ολογράμματα και εφαρμογές ξενάγησης μέσω διαδραστικής αφήγησης. Υλοποιεί μια σειρά από ερευνητικά έργα με θέμα τα παιχνίδια (Games), την παιγνιοποίηση (Gamification) και την ωφέλιμη εξαπάτηση (Ludification).

 

Η Βαρβάρα Γαρνέλη είναι μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου  ανεπιστημίου, συμμετέχει στο εργαστήριο διαδραστικών τεχνών inArts.eu, στην ερευνητική  ομάδα Gaming Gamification καθώς και στη δράση «Διαδραστικό Κέντρο Παιχνιδιών» (Avarts Live Game Hub”).

Το γνωστικό και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα διαδραστικά πολυμέσα και τα παιχνίδια, ψηφιακά και αναλογικά. Επίσης, ασχολείται με την παιγνιοποίηση, τις μεθόδους σχεδίασής παιχνιδιών που έχουν στόχους επιπλέον της ψυχαγωγίας και τους τρόπους ενσωμάτωσης σε αυτά περιεχομένου από διάφορους χώρους όπως για παράδειγμα την εκπαίδευση και την πολιτιστική κληρονομιά  Επιπλέον υπάρχει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον για την σχεδίαση και  υλοποίηση πρωτότυπων ολοκληρωμένων παιχνιδικών συστημάτων επαυξημένης και εικονικής  πραγματικότητας στο μετασύμπαν (metaverse) που καλύπτουν τις ανάγκες διάδρασης  συγκεκριμένων ομάδων χρηστών με το περιεχόμενο. Τέλος έχει συμμετάσχει σε έργα που σχετίζονται με τα παιχνίδια (Games), την παιγνιοποίηση  (Gamification) και την μάθηση στο πλαίσιο των παιχνιδικών περιβαλλόντων.

Η Ιωάννα Αφροδίτη Μάζη είναι υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου από τον Μάρτιο του 2024. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή από το ίδιο τμήμα, το οποίο ολοκλήρωσε τον Δεκέμβριο του 2023. Η ακαδημαϊκή της διαδρομή ξεκίνησε με Πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2019. Έχει συμμετάσχει στο 3ο International Conference on Digital Culture & AudioVisual Challenges (DCAC) το 2021, όπου παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Design and Development of a Guerilla-Based Museum Gamified Experience» στην 3η Διεθνή Conference on Digital Culture & AudioVisual Challenges (DCAC) το 2021. Επιπλέον, συνέβαλε σε μια συλλογική παρουσίαση με θέμα «Intelligent Destination Management (INDIANA Project)» στο Συνέδριο ICOT2024. Το υπόβαθρο της Ιωάννας Μάζη αντικατοπτρίζει την ισχυρή δέσμευσή της στη διασταύρωση ιστορίας, τέχνης και ψηφιακών μέσων, με έμφαση στην ενίσχυση των πολιτιστικών εμπειριών μέσω καινοτόμων τεχνολογιών.

Ο Λεωνίδας Γουδέλης έχει σπουδάσει στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και είναι κάτοχος MBA του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι επίσης Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας και το θέμα της διατριβής του είναι : "Μια κλιμακούμενη περιγραφική μεθοδολογία κειμένου για την ανάπτυξη έργων τέχνης υψηλής λεπτομέρειας: Ενδυνάμωση των καλλιτεχνών με δυνατότητες ταχείας δημιουργίας πρωτοτύπων επαναχρησιμοποιήσιμης τεχνητής νοημοσύνης" με επιβλέπων τον Αν. Καθηγητή κ. Ιωάννη Δεληγιάννη. Γνωρίζει Αγγλικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Ρωσικά. Ως καλλιτέχνης  έχει συμμετάσχει σε πολλούς διαγωνισμούς τόσο συγγραφικούς όσο και εικαστικούς στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και έχει καταφέρει να αποσπάσει πολλές αξιόλογες διακρίσεις έως και σήμερα. Τον Ιούλιο του 2024 απέσπασε το βραβείο κοινού (Audience Choice Award) στο διεθνές φεστιβάλ Indie Short Mag Short Film Festival 2024 για ένα από τα βίντεο που έφτιαξε στα πλαίσια του διδακτορικού του με τίτλο "Requiem Zone", το οποίο επίσης είναι σε θέση φιναλίστ και σε άλλους διαγωνισμούς του εξωτερικού (όπως πχ. Cannes World Film Festival).

TOP