ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ | Η ιστορία μιας επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του...)

Πληροφορίες:

Σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βαρδάκης
Σενάριο: Ιωσήφ Βαρδάκης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης GSC
Μοντάζ: Κωστής Κοντογέωργος
Μουσική: Κ.Βήτα
Παραγωγή: Μαρίνα Δανέζη, Τάσος Κορωνάκης – Laika Productions
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 71 min
Έτος Παραγωγής: 2023
Γλώσσα: Ελληνικά
Υπότιτλοι: Αγγλικά

Αφήγηση: Ιώκο – Ιωάννης Κοτίδης

Περίληψη:

Το 1977, μια ομάδα ανθρώπων ιδρύει το Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδος. Το Α.Κ.Ο.Ε., το περιοδικό "Αμφί" και τα γραφεία τους στο θρυλικό υπόγειο της οδού Ζαλόγγου, γίνονται πόλοι έλξης για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα της χώρας, προσφέροντας ένα σημείο αναφοράς για μια κοινότητα που αρχίζει να σχηματίζεται και να συνειδητοποιείται. Είναι μια επανάσταση που διεκδικεί το δικαίωμα στην ύπαρξη, το δικαίωμα στην ευτυχία, το δικαίωμα στην αγάπη.

Η ταινία βραβεύτηκε με το Βραβείο Κοινού Fischer για Καλύτερη Ελληνική Ταινία Διάρκειας Άνω των 50’ στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2023. Ήταν υποψήφια για 2 βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στις κατηγορίες Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη.

Σκηνοθεσία

Ιωσήφ Βαρδάκης

Ο Ιωσήφ Βαρδάκης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1966.

Σπούδασε κινηματογράφο/τηλεόραση στο Tisch School of the Arts του  New York University και αγγλική και αμερικάνικη λογοτεχνία, με έμφαση στην θεατρική δραματουργία στο Graduate School of Arts & Science του ίδιου πανεπιστημίου.

Εργάζεται ως σκηνοθέτης στο θέατρο και έχει σκηνοθετήσει πάνω από 30 θεατρικές παραστάσεις τα τελευταία 20 χρόνια.

Έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε την ταινία “ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του…)”. Η ταινία βραβεύτηκε με το Βραβείο Κοινού Fischer για Καλύτερη Ελληνική Ταινία Διάρκειας Άνω των 50’ στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2023 και κέρδισε 2 υποψηφιότητες για τα Βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το 2024, στις κατηγορίες Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη.

TOP