People of Sfakia

Πληροφορίες:

Σκηνοθεσία: Andrea Rovetta
Σενάριο: Claudio Prizio, Andrea Rovetta
Παραγωγή: Βαλίνα Γεροπάντα, Arteria Films
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία
Διάρκεια: 32 min
Έτος Παραγωγής: 2021
Γλώσσα: Ιταλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικά

Αφήγηση: Fabrizio Temperini

Περίληψη:

Νησί της Κρήτης, νότια ακτή: ένας αρχαίος λαός ζει ανάμεσα στα όρη Λευκά και το Λιβυκό Πέλαγος. Είναι οι Σφακιανοί. Θεωρούν τους εαυτούς τους άμεσους κληρονόμους των Δωριέων και είναι οι περήφανοι υπερασπιστές του νησιού εδώ και αιώνες. Σήμερα, χάρη σε έναν πρόσφατα κατασκευασμένο δρόμο, τα Σφακιά είναι πλήρως ενσωματωμένα στις τουριστικές διαδρομές.

Ωστόσο, οι Σφακιανοί δεν εγκαταλείπουν τις παραδοσιακές τους δραστηριότητες όπως η εκτροφή προβάτων και αφηγούνται στον κόσμο τη μακρόχρονη ιστορία τους μέσα από τη μουσική, τη χειροτεχνία και τη γαστρονομία. Και δεν είναι μόνο φολκλόρ: στην επαρχιακή πρωτεύουσα των Χανίων - το στολίδι του νησιού της Κρήτης - διατίθενται στην αγορά προϊόντα από τη γη όπως γιαούρτι και τυρί για την προώθηση της τοπικής οικονομίας. Οι παραδόσεις που συνδέονται με τη μουσική και τον χορό είναι ακόμα βαθιά ριζωμένες και πρωταγωνιστές των φεστιβάλ και των συμποσίων. Μια από τις καλύτερες στιγμές για να επισκεφτείτε αυτά τα μέρη είναι στα τέλη του καλοκαιριού, στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν οι πρώτες βροχές πρασινίζουν τα οροπέδια και ακόμη και η θάλασσα, αν είναι δυνατόν, γίνεται ακόμα πιο λαμπερή.

Σκηνοθεσία

Andrea Rovetta

Ο Andrea Rovetta είναι ένας βραβευμένος σκηνοθέτης που ζει στη Ρώμη της Ιταλίας. Οι μικρού μήκους ταινίες του έχουν προβληθεί σε περισσότερα από 50 κινηματογραφικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των: Palm Springs, Tokyo, St Louis, Taormina και BFI του Λονδίνου. Έχει δημιουργήσει ντοκιμαντέρ για μεγάλους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς όπως οι Amazon Prime, Rai και Arte, και τα θέματά του ποικίλλουν και κυμαίνονται από μουσικά, ανθρωπολογικά, κοινωνικά και ταξιδιωτικά έως ιστορίες για διάσημες μάρκες όπως η Bulgari, η Gucci και άλλες.

Στην τηλεοπτική του καριέρα, έχει εργαστεί κυρίως για τη Rai, την ιταλική δημόσια τηλεόραση και έχει παραδώσει prime-time τηλεοπτικές σειρές όπως η La Squadra,  ντοκιμαντέρ και ταξιδιωτικά προγράμματα όπως τα: Linea Verde, il Provinciale και Geo.

Το 2024 το ντοκιμαντέρ του "An Emperor's Jewel" μεταδόθηκε παγκοσμίως στο Amazon Prime.

TOP