Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;

Πληροφορίες:

Σκηνοθεσία: Ντίνος Κατσουρίδης
Σενάριο: Ντίνος Κατσουρίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ασημάκης Γιαλαμάς, Γιώργος Αρβανίτης
Μοντάζ: Ντίνος Κατσουρίδης, Νίκη Λαγκαδινού
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Παραγωγή: Ντίνος Κατσουρίδης

Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 85 min
Έτος Παραγωγής: 1971
Γλώσσα: Ελληνικά, Γερμανικά, Ιταλικά

Ηθοποιοί: Θανάσης Βέγγος, Έφη Ροδίτη, Κατερίνα Γώγου, Νικήτας Πλατής, Μανώλης Δεστούνης, Αντώνης Παπαδόπουλος, Καίτη Λαμπροπούλου

Περίληψη:

Κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, ο Θανάσης, ένας φιλήσυχος εργάτης, καταδικάζεται για ψευδορκία σε είκοσι μέρες φυλάκιση, καθώς πήγε στο δικαστήριο να υπερασπιστεί τον ταβερνιάρη της γειτονιάς. Στη φυλακή θα γνωρίσει τον Ιβάν και άλλους αντιστασιακούς, οι οποίοι αποφασίζουν να δραπετεύσουν. Όταν ο διοικητής ζητήσει από τον υπεύθυνο της φυλακής να του φέρει τον Ιβάν για να τον ανακρίνει, ο υπεύθυνος θα διαπιστώσει την απόδραση και θα παρουσιάσει τον Θανάση στη θέση του Ιβάν.

Η ταινία τιμήθηκε με 3 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1971 (καλλιτεχνικής ταινίας, σεναρίου και α’ ανδρικού ρόλου), ενώ θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες του Θανάση Βέγγου και του Ντίνου Κατσουρίδη.

Σκηνοθεσία

Ντίνος Κατσουρίδης

Ο Ντίνος Κατσουρίδης ήταν Κύπριος μοντέρ, διευθυντής φωτογραφίας και από το 1960 σκηνοθέτης. Τον αποκαλούσαν κινηματογραφιστή διότι είχε εργαστεί σε όλα τα πόστα μιας ταινίας.

Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ, πήρε το πτυχίο του το 1947 και έδωσε κατατακτήριες στη Νομική, από την οποία δεν αποφοίτησε, λόγω «κοινωνικών φρονημάτων». Αποφοίτησε το 1951 και από τη Σχολή Σταυράκου, κάνοντας ταυτόχρονα και τον καθηγητή φωτογραφίας. Υπήρξε βασικός συνεργάτης της Φίνος Φιλμ για 8 χρόνια, καθώς ήταν από τους σημαντικότερους συντελεστές.

Το 2000, στο 41ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τιμήθηκε για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο με το βραβείο "Χρυσός Αλέξανδρος".

TOP