Κεβεζού

Πληροφορίες:

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μαρκουλάκη
Σενάριο: Κατερίνα Μαρκουλάκη
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κατερίνα Μαρκουλάκη
Παραγωγή: Κατερίνα Μαρκουλάκη
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 33 min
Έτος Παραγωγής: 2023
Γλώσσα: Ελληνικά
Υπότιτλοι: Αγγλικά

Περίληψη:

Κεβεζού: στην ποντιακή διάλεκτο σημαίνει αυτή που μιλάει πολύ (πολυλογού). Η κυρία Παρθένα είναι πράγματι, μια πολυλογού, πωλήτρια και καφετζού με καταγωγή τον Πόντο και το Καζαστάν. Περαστικοί, γείτονες και φίλοι όλοι περνάνε από τον ετήσιο πάγκο της κ. Παρθένας στο πανυγήρι της Παναγίας της Σουμελάς για τις συμβουλές, τα ψώνια, τις μαντείες, τα αστεία και τα γλυκόλογα της.Η ταινία ακουλουθεί την κεβεζού, κ. Παρθένα στη διάρκεια του πανηγυριού ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούμε την σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ σκηνοθέτριας και Παρθένας που ξεπερνούν (ή και όχι) τις διαφορές τους ανταλλάσουν εμπειρίες, απόψεις και καμιά φορά και μάτια.

Η ταινία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του @Eleusis2023 σε παραγωγή ectype film και eleusis, σαν μέρος του προτζεκτ δυτικες πολιτείες.

Σκηνοθεσία

Κατερίνα Μαρκουλάκη

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες (BA, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και παραγωγή ταινιών ντοκιμαντέρ (MA, Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Εργάζεται στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και σε καλλιτεχνικά έργα ως σκηνοθέτης, βοηθός σκηνοθέτη και οπερατέρ. Συνεργάζεται με ιδρύματα, εταιρείες παραγωγής και τηλεοπτικoύς σταθμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό (Eleusis European Capital of Culture, ERT, BBC, Vice). Οι ταινίες της έχουν συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό πολλών κινηματογραφικών φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σαν μέρος εικαστικών εκθέσεων: Eleusis European Cultural Capital of 2023, Femme Fatal Film Festival, Vizantrop Engaged Ethnographic Film Festival, Film and Video Poetry Symposium, Mimesis doc Film Festival, Aegean Film Festival, GRRL HAUS CINEMA, Balkan Can Kino Film Sypmosium, State of Concept, Atopos CVC. Η ταινία της Homage to summer, βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερου διαπολιτισμικού κινηματογραφικού έργου, στο Video Poetry Symposium (ΗΠΑ) 2020. Αυτή τη στιγμή εργάζεται πάνω στο φιλμικό πρότζεκτ, Δυτικές Πολιτείες σε παραγωγή του 2023 ΕΛΕVΣIS Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

TOP