Σμύρνη... το Παρίσι του Λεβάντε

Πληροφορίες:

Σκηνοθεσία: Στέφανος Χατζησάββας
Σενάριο: Αριστοτέλης Δημητριάδης, Άννα Ψυλλάκη
Μοντάζ: Άρης Ασλανίδης, Στέφανος Χατζησάββας
Μουσική: Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Άττικα
Παραγωγή: Μουσικός Σύλλογος Αθηνών Ερατώ (με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού)
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 76 min
Έτος Παραγωγής: 2022
Γλώσσα: Ελληνικά
Υπότιτλοι: Αγγλικά

Αφήγηση: Κώστας Καστανάς

Περίληψη:

Το Ντοκιμαντέρ πραγματεύεται τη μακραίωνη Ελληνική παράδοση του Μαντολίνου στα παράλια της Ιωνίας, τους μουσικούς που δημιούργησαν τις Εστουδιαντίνες και την πορεία που διέγραψε η Εστουδιαντίνα «Τα Πολιτάκια».
Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, οι μουσικοί των Εστουδιαντίνων εγκαθίστανται στην Ελλάδα και κάποιοι εξ αυτών, με πρωτεργάτη τον Παναγιώτη Βαϊνδηρλή, δημιουργούν το μουσικό τμήμα του Λαϊκού Κέντρου Βύρωνα, που λειτουργεί από το 1926 μέχρι το 1940.

Μετά από τριανταπέντε περίπου χρόνια, στην ενορία του Αγίου Ελευθερίου Άρεως-Γκύζη, ο Μιχάλης Βαϊνδηρλής γιος του Παναγιώτη, δίδαξε σε παιδιά τα όργανα της μαντολινάτας, ίδρυσε και διεύθυνε την «Κλασική Μαντολινάτα Αθηνών». Η Μαντολινάτα του Αγίου Ελευθερίου αποτέλεσε μια νοητή συνέχεια των Σμυρναίικων Εστουδιαντίνων και μια γέφυρα για τις σύγχρονες ορχήστρες νυκτών εγχόρδων.

Μέσα από τη μουσική διαδρομή του Μαντολίνου και της Μαντολινάτας, το Ντοκιμαντέρ «Σμύρνη… το Παρίσι του Λεβάντε» φωτίζει πολλά στοιχεία που σημάδεψαν την Μικρασιατική τραγωδία και δίνουν το στίγμα του Ελληνισμού της Σμύρνης.

Σκηνοθεσία

Στέφανος Χατζησάββας

Γεννήθηκε το 1980. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Abertay Dundee, δεν άργησε όμως να τον κερδίσει η αγάπη του για την σκηνοθεσία και τη διαφήμιση. Το 2018 ίδρυσε την Crown Visual, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη γκάμα διαφημιστικών υπηρεσιών.

TOP