Sweet dreams

Πληροφορίες:

Σκηνοθεσία: Ena Sendijarević
Σενάριο: Ena Sendijarević
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Emo Weemhoff
Μοντάζ: Lot Rossmark
Μουσική: Martial Foe

Παραγωγή: Erik Glijnis, Leontine Petit, Lemming Film, Erik Hemmendorff, Kristina Börjeson, Mandy Marahimin, Martien Vlietman, Plattform Produktion, VPRO, Film ï Vast, Tala Media
Χώρα Παραγωγής: Ολλανδία, Σουηδία, Ινδονησία, Γαλλία
Διάρκεια: 98 min
Έτος Παραγωγής: 2023
Γλώσσα: Ολλανδικά, Ινδονησιακά
Υπότιτλοι: Ελληνικά

Ηθοποιοί: Renée Soutendijk, Hayati Azis, Lisa Zweerman, Florian Myjer, Muhammad Khan, Hans Dagelet

Περίληψη:

Σε ένα απομακρυσμένο νησί της Ινδονησίας, κατά τη διάρκεια των ημερών της αποικιοκρατίας, ο Ολλανδός ιδιοκτήτης εργοστασίου ζάχαρης Jan και η σύζυγός του Agathe, βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Αυτό ίσχυε μέχρι που ο Jan επιστρέφοντας από τη βραδινή του επίσκεψη στην ερωμένη του Siti, πέφτει ξαφνικά νεκρός μπροστά στη γυναίκα του. Η Agathe, απελπισμένα προσπαθεί να διατηρήσει τα προνόμια του status quo της και αναγκάζει τον γιο της Cornelis και τη έγκυο σύζυγό του Josefien, να ταξιδέψουν από την Ευρώπη και να αναλάβουν την οικογενειακή επιχείρηση. Εν μέσω της εξέγερσης ενός εργάτη, ο Cornelis δείχνει τα σχέδιά του για προοδευτική αλλαγή, αλλά όταν η ανοίγει διαθήκη του Jan και θέτει  τη Siti κύρια κληρονόμο οικογενειακής περιουσίας, ο χρόνος σταματά και το αίμα «παγώνει».

Σκηνοθεσία

Ena Sendijarević

Η Ena Sendijarević (γεννημένη το 1987) είναι Βόσνια κινηματογραφίστρια και σεναριογράφος με έδρα το Άμστερνταμ. Είναι περισσότερο γνωστή για την μικρού μήκους ταινία της Import (2016) και το ντεμπούτο της μεγάλου μήκους Take Me Somewhere Nice (2019). Η τελευταία ήταν μέρος του προγράμματος Cannes ACID στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών 2019 και απέσπασε το βραβείο Heart of Sarajevo για την καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο 2019.

Το 2023, η ταινία της Sweet Dreams επιλέχθηκε ως ταινία έναρξης του Φεστιβάλ Ολλανδίας, όπου κέρδισε έξι βραβεία Golden Calf. Μεμονωμένα απέσπασε Golden Calf Καλύτερης Σκηνοθεσίας και ήταν υποψήφια για Golden Calf Καλύτερου Σεναρίου.Η ταινία επιλέχθηκε επίσης ως συμμετοχή στην Ολλανδία στην κατηγορία Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας μεγάλου μήκους για τα 96α Βραβεία Όσκαρ.

TOP