Νησιά στην άκρη | Γυαλί

Πληροφορίες:

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαβόγλου, Διονυσία Κοπανά
Σενάριο: Γιώργος Σαβόγλου, Διονυσία Κοπανά
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Carles Muñoz Gómez-Quintero
Μοντάζ: Γιώργος Σαβόγλου
Μουσική: Άννα Στερεοπούλου, Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου
Παραγωγή: Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε. (ΕΡΤ)
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 25 min
Έτος Παραγωγής: 2023
Γλώσσα: Ελληνικά
Υπότιτλοι: Αγγλικά

Αφήγηση: Διονυσία Κοπανά

Περίληψη:

Χιλιάδες χρόνια πριν, μέσα από συνεχείς ηφαιστειακές εκρήξεις, δύο λόφοι, με μια στενή λωρίδα γης να τους ενώνει, αναδύθηκαν από τα βάθη του Αιγαίου. Έτσι, ανάμεσα στην Κω και τη Νίσυρο γεννήθηκε ένα μικρό νησί, το Γυαλί.

Δάσος από πεύκα, κουμαριές, θάμνους, και θαλασσόκεδρους καλύπτει ένα μέρος του και για αυτήν την αισθητική του αξία ανακηρύχθηκε το 1982 σε τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους για αυτό και προστατεύεται από τη διεθνή νομοθεσία. Το νησί είναι ακατοίκητο.

Στο Βορειοανατολικό τμήμα του νησιού υπάρχει ένα ορυχείο εξόρυξης περλίτη. Στο Νοτιοδυτικό τμήμα υπάρχει ένα άλλο ορυχείο εξόρυξης ελαφρόπετρας. Εκεί απασχολούνται γύρω στους 22 εργάτες. Με τον σημερινό ρυθμό εξόρυξης μετά από 60 χρόνια τα αποθέματα της ελαφρόπετρας θα έχουν εξαντληθεί και μαζί με αυτά ένα μεγάλο μέρος του νησιού.

Σκηνοθεσία

Διονυσία Κοπανά

Η Διονυσία Κοπανά γεννήθηκε στα βουνά μιας παλιάς Αρκαδίας. Σπούδασε κινηματογράφο, ψυχολογία και Ιστορία της Τέχνης. Εργάστηκε στον κινηματογράφο, την διαφήμιση, την τηλεόραση, αλλά και ως φωτογράφος και αρθρογράφος. Έχει κάνει επίσης σκηνοθεσία στο θέατρο. Εξερευνά υβριδικές μορφές αφήγησης και αγαπά το Essay Documentary.

Από το 2007 διδάσκει Σκηνοθεσία και Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ. Συνεργάζεται σταθερά με την Δημιουργική Ομάδα για την Οπτικοακουστική Επικοινωνία και Έκφραση των Νέων Ανθρώπων, «Νεανικό Πλάνο» και έχει κάνει εισηγήσεις σε συνέδρια με θέμα την Οπτικοακουστική / Κινηματογραφική Παιδεία των Νέων. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε φεστιβάλ. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.

Γιώργος Σαβόγλου

Ο Γιώργος Σαβόγλου σπούδασε Κινηματογράφο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι περισσότερες ταινίες του έχουν λάβει διακρίσεις, όπως «Βραβείο Κοινού» στο 16ο ΦΝΘ και «Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους» από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Κινηματογράφου. Το ντοκιμαντέρ του «Αλυκές» μπήκε στη λίστα με τις πέντε κορυφαίες μικρού μήκους ταινίες στο Indiewire. To 2022 σκηνοθέτησε το ντοκυμαντέρ «Λιτή Αφθονία» μαζί με τη Φραντζέσκα Ρωμανού.

TOP