21-22-23/2/2025

Επιμορφωτικά Εργαστήρια και δράσεις για τον κινηματογράφο από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς (όλων των βαθμίδων), γονείς και σε κάθε φίλο/η του κινηματογράφου

Διοργάνωση: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου.

Με την Υποστήριξη και την Συνεργασία των Δικτύων Συνεργατικών Σχολείων Φρενέ Χανίων και Ηρακλείου και της Παιδαγωγικής Ομάδας «Το Σκασιαρχείο»

Τα εργαστήρια και οι εκπαιδευτικές δράσεις του τριημέρου θα πραγματοποιηθούν από τα μέλη της ομάδας εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Ανδρεάδου Χαρά, Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επιστημονική Συνεργάτη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
Γρόσδο Σταύρο,  διδάκτορα Οπτικοακουστικού Γραμματισμού και Δημιουργικής Γραφής στην Εκπαίδευση, επιστημονικό συνεργάτη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
Δημοπούλου Φωτεινή, εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, επιμορφώτρια CFF
Εμμανουηλίδου Φρόσω, εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επιμορφώτρια CFF
Κοσμαδάκη Κώστα, ηχολήπτης/κινηματογραφιστής, συντονιστής της δημιουργικής ομάδας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Ματθαίο Φραντζεσκάκη, Διευθυντή Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, Υπεύθυνου εκπαιδευτικών προγραμμάτων CFF

Συμπράττουν μέλη των Δικτύων Συνεργατικών Σχολείων Ηρακλείου και Χανίων με την Παιδαγωγική Φρενέ

Για την Συμμετοχή στα εργαστήρια και στις δράσεις του τριημέρου θα πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή μέσω της παρακάτω φόρμας.

Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις

Η συμμετοχή είναι χωρίς ΚΑΜΙΑ οικονομική επιβάρυνση

Αναλυτικό Πρόγραμμα Τριημέρου

Συζήτηση – Παρουσίαση: Ο Κινηματογράφος στο Σχολείο: η απόλαυση της θέασης, η κριτική προσέγγιση και η δημιουργία

Προβολές ταινιών μικρού μήκους θα αποτελέσουν ερεθίσματα για μία αλληλεπιδραστική συζήτηση με εκπαιδευτικούς, γονείς, εμψυχωτές, φοιτητές και όσους αγαπούν τον κινηματογράφο: Ποιοι είναι οι μηχανισμοί θέασης μιας ταινίας και με ποιους τρόπους θα μυήσουμε τα παιδιά στους κινηματογραφικούς κώδικες; Με ποιους τρόπους τα παιδιά θα αγαπήσουν το σινεμά; Πώς γίνεται το πέρασμα από τον ανυποψίαστο στον υποψιασμένο θεατή; Πώς δημιουργούμε κινηματογραφικές ταινίες σε σχολικό περιβάλλον;

«Ιστορίες για ν’ ακουστούν» - Προσεγγίζοντας και καταγράφοντας ιστορίες στο σχολείο και στην κοινότητα

Εργαστήριο Προφορικής Ιστορίας και Κινηματογράφου
Το εργαστήριο προσφέρει μια ευκαιρία εξοικείωσης με το πλαίσιο/πρωτόκολλο συλλογής, επιλογής, ανάλυσης και οπτικοακουστικής καταγραφής προφορικών αφηγήσεων και ιστοριών και μια δυνατότητα εξερεύνησης της δημιουργικής σχέσης προφορικής ιστορίας και κινηματογράφου. Οι συμμετέχοντες/-ουσες θα αξιοποιήσουν, σε διάφορες δραστηριότητες-ασκήσεις, οπτικοακουστικό υλικό τόσο από μαθητικές ταινίες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, όσο και από εκπαιδευτικές δράσεις στην κοινότητα, όπου αναδεικνύεται η δύναμη και η δυναμική της προφορικής αφήγησης. Στη συνέχεια τα άτομα/οι ομάδες θα δημιουργήσουν/καταγράψουν την αφήγησή τους, με τη μορφή podcast. Στο τέλος του εργαστηρίου, θα παρουσιάσουν τα έργα τους και θα συζητήσουν για την εμπειρία τους.

11:30 – 12:00 Διάλειμμα

Κινηματογράφος και Δημιουργική γραφή-Λένε ιστορίες οι ταινίες;

Οι κινηματογραφικές ταινίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ερεθίσματα και πρότυπα τεχνικής για τη συγγραφή ιστοριών/αφηγήσεων; Οι συμμετέχοντες/ουσες στο εργαστήρι δραστηριοποιούνται μέσα στον μαγευτικό κόσμο της κινηματογραφικής οθόνης. Έχοντας προσεγγίσει ένα πλήθος διδακτικών πολυπαραδειγματικών προτάσεων, θα είναι ικανοί, μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριές τους, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν δραστηριότητες δημιουργικής γραφής με ερεθίσματα τις κινηματογραφικές ταινίες και να δημιουργούν σενάρια για την κατασκευή ταινιών μικρού μήκους στο σχολείο.

Προβολή της ταινίας Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Σκηνοθεσία : Πατρίσια Φοντ

Η Αριάδνα (Laia Costa) ανακαλύπτει ότι ο παππούς της, που εδώ και καιρό παραμένει συνεχώς σιωπηλός, ψάχνει τα ίχνη του πατέρα του , που είχε εξαφανιστεί κατά τον ισπανικό εμφύλιο. Αποφασίζει λοιπόν να ταξιδέψει στο ορεινό χωριό της βόρειας Ισπανίας, τόπο γέννησης του παππού, για να ξετυλίξει το κουβάρι των δραματικών γεγονότων πριν και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Ψάχνοντας όσους ντόπιους παρέμεναν στη ζωή, όλες τους οι διηγήσεις συγκλίνουν σε ένα εμβληματικό όσο και χαρισματικό πρόσωπο : τον δάσκαλο του χωριού Άντονι Μπενάγιες (Enric Auquer), που αποπειράθηκε να εφαρμόσει στο απομονωμένο ορεινό χωριό μία πρωτοποριακή και ελευθεριακή μέθοδο διδασκαλίας, τη μέθοδο του Γάλλου εκπαιδευτικού Φρενέ (Freinet). Ο Άντονι Μπενάγιες κατάφερε να εμπνεύσει τα παιδιά να διαλέξουν τις κλίσεις τους και τους υποσχέθηκε να τους δείξει τη θάλασσα που μέχρι τότε δεν είχαν ποτέ τους δει… Η ταινία είναι βασισμένη στην απίστευτη, μα πραγματική ιστορία του Άντονι Μπενάγιες, μίας εμβληματικής φιγούρας του αντιφασισμού στην Ισπανία την περίοδο που ξέσπασε ο ισπανικός εμφύλιος.

Εδώ το τρέηλερ της ταινίας

https://chaniafilmfestival.com/portfolio/the-teacher-who-promised-the-sea/

«Ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα» βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες στην Ισπανία στις 10 Νοεμβρίου 2023 και συνέχισε αδιάλειπτα τις προβολές μόνο στους κινηματογράφους μέχρι τις 18 Ιουνίου 2024. Πρόκειται για μία μοναδική εμπορική πορεία στις αίθουσες διότι, παρότι βγήκε σε πολύ μικρό κύκλωμα αιθουσών, κατάφερε κυρίως με την από στόμα σε στόμα διαφήμιση, να ανεβάζει τα εισιτήρια τις επόμενες εβδομάδες και να ολοκληρώσει την κινηματογραφική της πορεία με 300.000 εισιτήρια.

Η ταινία έχει βγει στις αίθουσες με την υποστήριξη της παιδαγωγικής ομάδας ΣΚΑΣΙΑΡΧΕΙΟ που έχει επιμεληθεί διάφορες εκδηλώσεις για τον ήρωα της ταινίας ΑΝΤΟΝΙ ΜΠΕΝΑΓΙΕΣ, όσο και για την παιδαγωγική μέθοδο FREINET.

https://skasiarxeio.wordpress.com/2022/10/02/imera-ekpaideytikou-el-retratista/

Παρακάτω οι σύνδεσμοι της ταινίας σε imdb, Facebook και Instagram.

https://www.imdb.com/title/tt11887316/

https://www.facebook.com/profile.php?id=61564068896602

https://www.instagram.com/k__mikrokosmos/

Εργαστήριο Τυπογραφίας από τα μέλη των Δικτύων Συνεργατικών Σχολείων Ηρακλείου και Χανίων

Με αφορμή την προβολή της ταινίας «Ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα» και τη συζήτηση για το εμπνευσμένο έργο του δασκάλου Antoni Benaiges, που εργάστηκε με κεντρικό άξονα τη δημιουργία σχολικών εντύπων μέσω των ελεύθερων κειμένων των μαθητών/τριων του, σας προσκαλούμε σε ένα εργαστήριο τυπογραφίας.

Τα Δίκτυα Συνεργατικών Σχολείων Ηρακλείου και Χανίων με την Παιδαγωγική Φρενέ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων διοργανώνουν από κοινού ένα εργαστήρι που μπορεί να δώσει το έναυσμα της δημιουργίας σχολικών εντύπων. Στο εργαστήρι αυτό θα εξερευνήσουμε μαζί τεχνικές τυπώματος και θα πειραματιστούμε στη δημιουργία εντύπων όπως σχολικές εφημερίδες, εφημερίδες τοίχου, τετράδια και πολλά άλλα.

Ελάτε να δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν τη φωνή, τις σκέψεις και τα συναισθήματα των παιδιών μέσα από τη συλλογική δημιουργία. Το εργαστήρι είναι ανοιχτό σε εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τις δυνατότητες της τυπογραφίας στην εκπαίδευση.

Κινηματογραφική Λέσχη στο Σχολείο-Σχεδιάζοντας δραστηριότητες/παιχνίδια με αφορμή μια κινηματογραφική ταινία

Με αφορμή μια ταινία θα σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε δραστηριότητες/ παιχνίδια προσέγγισης κινηματογραφικών ταινιών, πριν και μετά την προβολή, μέσα και έξω από τη σχολική αίθουσα, και γνωριμίας με τις μεθόδους και τις τεχνικές µε τις οποίες παράγεται το κινηματογραφικό προϊόν. Ένα διαδοχικό πέρασμα από την απόλαυση της θέασης στην κριτική προσέγγιση κι από εκεί στη δημιουργία.

12:30-12:45 Διάλειμμα

Φωτογραφικά εργαστήρια για μικρά και μεγάλα παιδιά – Η ανάγνωση και η δημιουργία φωτογραφιών, η συγγραφή ιστοριών και η παραγωγή φωτο-ιστοριών

Τεχνικές/παιχνίδια με τα οποία οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες μιας σχολικής τάξης ή μιας σχολικής ομάδας απολαμβάνουν τον μαγευτικό κόσμο της φωτογραφίας, προσεγγίζουν εμπειρικά φωτογραφίες, εκφράζουν τα συναισθήματά τους, αποκαλύπτουν τις προθέσεις των δημιουργών φωτογράφων, γνωρίζουν τα εργαλεία και τις τεχνικές της φωτογραφίας, και τελικά, δημιουργούν φωτογραφίες, αφηγήσεις και φωτο-ιστορίες.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας

e-mail: [email protected]

Τηλέφωνο: 6970651153

TOP