Αόρατες Ζωές

Ένα εργαστήριο του CFF

Τίτλος: Αόρατες Ζωές

Εμψυχωτής:  Ραχιώτης Χρήστος Ηθοποιός, Εμψυχωτής, Εκπαιδευτικός (ΠΕ 84)

Ημέρα Εργαστηρίου: Δευτέρα 21/10/2024

Ώρα: 19.00 – 21.00

Διάρκεια: 2 ώρες

Τόπος Υλοποίησης: Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Σε ποιους απευθύνεται: εκπαιδευτικούς δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων και ΣΔΕ.

Απαιτούμενα: Οι συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα (Android ή Apple) . Να έχουν έχουν κατεβάσει στα κινητά τους μια από τις δύο δωρεάν εφαρμογές, You Cut ή Cap Cut (ανεξάρτητα από το μοντέλο του τηλεφώνου).

Αριθμός συμμετεχόντων: 20

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής

 

Περιγραφή εργαστηρίου: 

 

Το πρόγραμμα "Αόρατες Ζωές" στοχεύει στο να προκαλέσει σκέψεις και ευαισθητοποίηση σχετικά με κοινωνικά προβλήματα άγνωστα στον περισσότερο κόσμο, όπως αυτό της έλλειψης ιθαγένειας και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Μέσα από την τέχνη και την τεχνολογία, επιδιώκει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των θεατών και των ατόμων που παραμένουν κοινωνικά αόρατα. Καλεί τους επισκέπτες να αναρωτηθούν για την έννοια της ταυτότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η ψηφιακή εγκατάσταση "Αόρατες Ζωές" είναι μια εξερεύνηση των εμπειριών των ανθρώπων χωρίς ιθαγένεια και των κοινωνικά αποκλεισμένων, με τη χρήση ψηφιακών μέσων. Με τον φακό στραμμένο σε όσους ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, αυτή η εγκατάσταση προσπαθεί να φωτίσει την αόρατη καθημερινότητά τους, την πάλη για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τον αγώνα τους για μια καθημερινότητα που σε εμάς είναι δεδομένη. Το εργαστήριο έχει σκοπό να ενισχύσει τις δεξιότητες των συμμετεχόντων, στις ψηφιακές εφαρμογές κινητών συσκευών, δίνοντάς τους τα εργαλεία για να αφηγηθούν τις ιστορίες τους και να προωθήσουν την αλλαγή. Οι ψηφιακές εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας και ήχου είναι παραδείγματα εργαλείων που μπορούν να προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες δημιουργικότητας και έκφρασης.

* Δομή του Εργαστηρίου: 1. Εισαγωγή και Προσανατολισμός. Συζήτηση για το θέμα του κοινωνικού αποκλεισμού και παρουσίαση των στόχων του εργαστηρίου. Επίσης, παρουσίαση της ψηφιακής εγκατάστασης, με παραγόμενο φωτογραφικό υλικό. 2. Διδασκαλία ψηφιακών εφαρμογών εικόνας και ήχου, στα κινητά τηλέφωνα. Βασική εκπαίδευση στις αρχές της επεξεργασίας εικόνας και ήχου, με εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, είτε Android, είτε Apple. 3. Επεξεργασία Εικόνας και ήχου. Χρήση των εφαρμογών You Cut ή Cap Cut, ή άλλων δωρεάν εργαλείων για βασική επεξεργασία, όπως διόρθωση χρωμάτων, φωτισμού, σύνθεση εικόνας, και δημιουργία μοντάζ. 4. Δημιουργία Περιεχομένου. Με το βάση το φωτογραφικό υλικό από την εγκατάσταση, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα, χρησιμοποιώντας τις δεξιότητες που έχουν μάθει. Αυτά τα έργα θα επικεντρωθούν σε θέματα που σχετίζονται με τον κοινωνικό αποκλεισμό. 5. Παρουσίαση και Συζήτηση - Τελική παρουσίαση των έργων, ακολουθούμενη από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα θέματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. * Στόχοι του Εργαστηρίου: 1. Εκπαίδευση στις Τεχνικές Επεξεργασίας. Παροχή βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων στην επεξεργασία εικόνας και ήχου, χρησιμοποιώντας διαθέσιμα εργαλεία, όπως You Cut, Cap Cut, σε κινητές συσκευές. 2. Αφύπνιση και Ευαισθητοποίηση. Χρήση της τέχνης για να αναδειχθούν οι προκλήσεις και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικά αποκλεισμένοι άνθρωποι. 3. Ενίσχυση της Έκφρασης. Παροχή πληροφοριών για εφαρμογές για τους συμμετέχοντες να εκφραστούν, να μοιραστούν τις ιστορίες τους και να συνδεθούν με την κοινότητα.

 

 

TOP