Εμψυχωτής: Σταύρος Γρόσδος, διδάκτορας Οπτικοακουστικού Γραμματισμού και Δημιουργικής Γραφής στην Εκπαίδευση, επιστημονικός συνεργάτης και υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
Ημέρα Εργαστηρίου: Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023
Ώρα: 18.00 – 20.00
Διάρκεια: 2 ώρες
Τόπος Υλοποίησης: Πνευματικό Κέντρο Χανίων
Απευθύνεται σε Εκπαιδευτικούς, γονείς, εμψυχωτές/τριες εργαστηρίων, φοιτητές/τριες, όσοι και όσες αγαπούν την φωτογραφία
Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής
ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
Για δηλώσεις συμμετοχής πατήστε εδώ
Περιγραφή Εργαστηρίου
Μία φωτογραφία, όχι μόνο εμπεριέχει αφηγηματικά στοιχεία, αλλά διαθέτει μία αφηγηματική δυνατότητα, η οποία “σπρώχνει” τον θεατή να μην περιοριστεί σ’ αυτό που φαίνεται, αλλά να προεκτείνει τον χώρο και τον χρόνο πέρα από το φωτογραφικό κάδρο. Οι συμμετέχοντες/ουσες στο εργαστήρι παίζουν αυτό το φανταστικό παιχνίδι, φτιάχνοντας ιστορίες με το κοίταγμα μιας φωτογραφίας. Ζωντανεύουν τον σιωπηλό κόσμο της φωτογραφίας εισβάλλοντας μέσα στο κάδρο. Προβάλλουν τις φαντασιώσεις, τις εμπειρίες, τις αναμνήσεις, ό,τι ενδιαφέρει και συγκινεί. Στη συνέχεια δημιουργούν, γράφοντας ιστορίες. Στήνοντας φωτογραφικά εργαστήρια για μικρά και μεγάλα παιδιά, εγγραμματίζοντας στους φωτογραφικούς κώδικες και δημιουργώντας φωτογραφίες με παιγνιώδη τρόπο.
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Σταύρος Γρόσδος είναι διδάκτορας Οπτικοακουστικού Γραμματισμού και Δημιουργικής Γραφής στην Εκπαίδευση (Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ.), με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική της Γλώσσας. Εργάσθηκε ως Σχολικός Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (2007-2018). Δίδαξε, ως εξωτερικός συνεργάτης, στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών ΤΟΥ Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από τα ζητήματα της διδακτικής της γλώσσας, της διδακτικής της τέχνης, της δημιουργικής γραφής και του οπτικοακουστικού γραμματισμού. Έχει εισηγηθεί σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων στον τομέα των επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Βιβλία του: Το πανηγύρι των χρωμάτων (1996), Δημιουργικά Χρωματιστά Παιχνίδια (1998), Γλώσσα και Τέχνη (2003), Ο ξένος, ο άλλος, ο διαφορετικός: Μήπως είμαι εγώ; (2005), Παιχνίδια φιλαναγνωσίας και αναγνωστικές εμψυχώσεις (2011), Δημιουργικότητα και Δημιουργική Γραφή. Από το παιδί γραμματέα στο παιδί δημιουργό κειμένων (2014), Εικόνα και Δημιουργική Γραφή (2017), Κινηματογράφος και Δημιουργική Γραφή. Μαθήματα κινηματογραφικού γραμματισμού (2018).