MAUTHAUSEN: Άμα Τελειώσει ο Πόλεμος

Πληροφορίες:

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κουντουράς, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ
Σενάριο: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ρόμνικ Πάλο
Μοντάζ: Παναγιώτης Κουντουράς
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Παραγωγή: Syllipsis
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 6 min
Έτος Παραγωγής: 2021
Γλώσσα: Ελληνικά
Υπότιτλοι: Αγγλικά 

Ηθοποιοί: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, Άρης Ζέρβας, Σταυρούλα Μυλωνά 

Περίληψη:

Μια λυρική ονειροφαντασία που δίνει εικόνα στην ποιητική βιωματική μαρτυρία του Ιάκωβου Καμπανέλλη ως κρατούμενου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης MAUTHAUSEN.

Το νέο MAUTHAUSEN (φωνή-βιολοντσέλο) των Μίκη Θεοδωράκη και Ιάκωβου Καμπανέλλη, αποτελεί την τελευταία ηχογράφηση που ο παγκόσμιος συνθέτης άκουσε, έδωσε την άδεια, και κυκλοφόρησε ένα μόλις μήνα πριν αναχωρήσει. 

Σκηνοθέτες

Παναγιώτης Κουντουράς

Ο Παναγιώτης Κουντουράς είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Κινηματογράφου (ΑΠΘ) και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Δημιουργικής Γραφής (ΠΔΜ) στην κατεύθυνση τηλεοπτικού & κινηματογραφικού σεναρίου. Οι ταινίες του Αφανείς Ήρωες, Το Ξύλινο Κουτί και Emoticon Man έχουν συμμετάσχει σε δεκάδες φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η βραβευμένη του ταινία IVAN, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Leeds, μετράει περισσότερες από 90 συμμετοχές και 14 βραβεία σε σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις. Με τον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ συνυπογράφει τις βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες Κ. Π. Καβάφης: Η Πόλις και Μαουτχάουζεν: Άμα Τελειώσει ο Πόλεμος. Η τελευταία του ταινία μικρού μήκους Η Πρώτη μας Σημαία ήταν παραγωγή της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. To 2020 & 2021, επελέγη στο Sarajevo Talents της Berlinale (directors summit), έχοντας ως μέντορα τον καταξιωμένο Ούγγρο σκηνοθέτη Γκιούλα Γκάζνταγκ. Με το πρόσφατο του σενάριο μικρού μήκους με τίτλο F*ck Netflix (2020) συμμετείχε σε 15 Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Διαγωνισμούς Σεναρίου όπως το δημοφιλές Cinequest και το Orlando Film Festival. Έχει επιτελέσει σύμβουλος σκηνοθέτης του διακρατικού προγράμματος EUFORIA σε συνεργασία με το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για το οποίο δημιούργησε 15 εκπαιδευτικές ταινίες, εκπαιδεύοντας παράλληλα περισσότερους από 400 μαθητές στη δημιουργία ταινιών τεκμηρίωσης. Με τη σειρά ντοκιμαντέρ My Name is not Refugee (TV100), συμμετείχε ως σκηνοθέτης στο Παγκόσμιο Συνέδριο Δημόσιας Τηλεόρασης (Input 2017). Το 2017 ήταν Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Νέων του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε υπεύθυνος κινηματογραφικών προγραμμάτων στα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη με τους μαθητές του να λαμβάνουν εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις. Το 2018 ήταν ένας από τους 6 φιναλίστ των Μedea Awards, για παγκόσμια καινοτομία στη χρήση οπτικοακουστικών μέσων στην εκπαίδευση, με το πρόγραμμα Teaching History. Έχει σκηνοθετήσει περισσότερα από 60 διαφημιστικά, 180 τηλεοπτικά επεισόδια αλλά και music videos για καταξιωμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Για τέσσερις τηλεοπτικές σεζόν, ήταν ο εμπνευστής, σκηνοθέτης και παρουσιαστής της επιτυχημένης ταξιδιωτικής εκπομπής SELFIE στην ΕΡΤ. Ακολούθησε η σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ Πλάνα με Ουρά (ΕΡΤ2) την οποία και σκηνοθετεί επί τρεις σεζόν.

Αρίσταρχος Παπαδανιήλ

O Αρίσταρχος Παπαδανιήλ σπούδασε Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΙ Αθήνας, νυν ΠΑΔΑ) και παράλληλα, Γραφιστική (BA Hons) & Animation (MA) (AKTO/Middlesex University). Βραβευμένος σκηνοθέτης και δημιουργός κινουμένων σχεδίων. Συγγραφέας του βιβλίου Ελληνική Πολιτική Γελοιογραφία. Η Σοβαρή Πλευρά Μιας "Αστείας" Τέχνης. Δημιουργός της σειράς φυλλοσκοπίων Σινεμά Τσέπης: Tέλης και του poster book Η Πολυκατοικία: Ένας Κομίστας στην TV (Syllipsis). Το 2005 συνίδρυσε το δημιουργικό γραφείο/εταιρεία παραγωγής Syllipsis. Ενδεικτικά έργα, οι οπτικές ταυτότητες της τηλεοπτικής σειράς Πλάνα με Ουρά (ΕΡΤ2) και του Φεστιβάλ Δελφών Το Λάλον Ύδωρ. Εικονογραφήσεις του δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά (Βαβέλ, Χορεύω, Ελευθεροτυπία/9, Athens Voice, PC Magazine) και προβλήθηκαν σε τηλεοπτικές εκπομπές (The X Factor). Συνδημιουργός (σκηνοθεσία-animation), με τη συγγραφέα Σοφία Μαντουβάλου, της 1ης ελληνικής εκπαιδευτικής σειράς κινουμένων σχεδίων Ένα Γράμμα Μια Ιστορία (Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση-Υπουργείο Παιδείας, ΕΡΤ1) για την ελληνική αλφάβητο και γλώσσα, που εξελίσσεται σε διαδραστικό περιβάλλον μάθησης (MEDEA Awards: Highly commended). Βασικός ομιλητής στη σειρά βιογραφικών ντοκιμαντέρ Από το Μικρό στο Μεγάλο παραγωγής της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος (Βουλή Τηλεόραση) με θέμα σπουδαίους Έλληνες γελοιογράφους. Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων ASIFA Hellas. Συνεπιμελητής του βιβλίου 70 Χρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων (ASIFA Hellas-Greekanimation.com). Μελοποίησε και ερμήνευσε ποίηση Κ. Π. Καβάφη στο οπτικοακουστικό επίγραμμα Η Πόλις (Όπου Το Μάτι Μου Γυρίσω) (Athens Animfest: Βραβείο Κοινού). Η ταινία του Το Τραγούδι των Μοιρών (2022) χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού (Ειδικό Πρόγραμμα-Animation) μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

TOP