Καλλιτεχνικό εργαστήριο εικαστικών τεχνών με θέμα την επανάχρηση

Το εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές αλλά και ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται να αποκτήσει επαφή με το αντικείμενο των εικαστικών.

Εμψυχωτής: Βασίλης Αλεξάνδρου Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ημέρα και Ώρα Πραγματοποίησης : Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 18:00 – 21:00  και Σάββατο 22 Οκτωβρίου 18:00 – 20:00

Διάρκεια: 5 ώρες (διήμερο)

Τόπος Υλοποίησης: Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Απευθύνεται σε ενήλικες έως δεκατέσσερα (14) άτομα, σε φοιτητές αλλά και ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται να αποκτήσει επαφή με το αντικείμενο των εικαστικών. Γνώση σχεδίου ή προηγούμενες εικαστικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητη.

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής

ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας )

Περιγραφή Εργαστηρίου

Το εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές αλλά και ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται να αποκτήσει επαφή με το αντικείμενο των εικαστικών. Γνώση σχεδίου ή προηγούμενες εικαστικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητες. Σκοπός του εργαστηρίου είναι η γνωριμία με εναλλακτικές μεθόδους καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η τέχνη των τελευταίων δεκαετιών έχει εξοικειώσει το κοινό με εικαστική παραγωγή που υπερβαίνει τις παραδοσιακές τεχνικές, της ζωγραφικής, της γλυπτικής, της χαρακτικής και της φωτογραφίας. Υπό το πρίσμα της εννοιολογικής τέχνης, της τέχνης που προτάσσει την ιδέα, νέες μέθοδοι εμφανίζονται οι οποίες εκμεταλλεύονται τυχαία ευρήματα, τις νέες τεχνολογίες ή αναθεωρούν και ανανεώνουν καθιερωμένες τεχνικές. Στόχος του συγκεκριμένου εργαστηρίου αποτελεί η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις πρακτικές της οικειοποίησης αντικειμένων και εννοιών, της εκ νέου νοηματοδότησής τους σε νέα συμφραζόμενα, συχνά με παιγνιώδη και ειρωνική διάθεση, πρακτικές που ουσιαστικά ενεργοποιούν την εικαστική έρευνα. Μέσα από την εξέταση ποικιλίας παραδειγμάτων θα επιχειρηθεί η διερεύνηση των μεθόδων που επιστρατεύει ο εικαστικός καλλιτέχνης προκειμένου να επιλέξει το αντικείμενο/θέμα του, να διερευνήσει το καλλιτεχνικό του πεδίο και να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής στο κοινό. Το πρόγραμμα καλύπτει το φάσμα των κάτωθι θεματικών ενοτήτων:

  • Γνωριμία συμμετεχόντων μέσα από συλλογικές ασκήσεις σχεδίου ει(σε μορφή παιχνιδιού)
  • Εισαγωγή στην έννοια της επανάχρησης. Πρώτες προσεγγίσεις απορριμμάτων ως εικαστικού υλικού
  • Εργαστήριο γλυπτικής από αντικείμενα που έχουν χάσει τη χρηστικότητά τους π.χ. κομμάτια συσκευασιών, πλαστικά καπάκια, παλιά παιχνίδια, παλιά γραφική ύλη κλπ.
  • Εργαστήριο κατασκευών από χρησιμοποιημένα υλικά. Απόπειρα απόδοσής τους στον χώρο

Το εργαστήριο υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων με το Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνών InArts του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Επιστημονικός Υπεύθυνος της δράσης είναι ο Άγγελος Φλώρος, Επίκουρος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Βασίλης Αλεξάνδρου γεννήθηκε το 1990 στη Θεσσαλονίκη. Το 2014 αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το 2019 ολοκλήρωσε Master «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην ψηφιακή εποχή»  στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στο ενεργητικό του καταγράφονται μια μόνιμη εικαστική  παρέμβαση σε δημόσιο χώρο «Με αφορμή το καμένο πιάνο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» (2015), έξι ατομικές εκθέσεις «Ψηφιακή Αποπλάνηση» γκαλερί Λόλα Νικολάου, Θεσσαλονίκη 2020 «Βραχεια Μνημη» Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (2020) «Μηχανές Ευδαιμονίας» παλαιό φρούριο, Κέρκυρα (2019), «διά βίας μάθηση» Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (2017), «οbject’s origin, rejected» Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου, Αθήνα (2017) και «μητρική Γλώςσα» Γκαλερί χώρος 18, Θεσσαλονίκη (2014), καθώς και πάνω από εξήντα ομαδικές εκθέσεις. Το 2017 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Mediterranea 18 Young Artists Biennale "Home", National Gallery of Tirana. Έχει παραδώσει σεμινάρια σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και από το 2020 είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Ιόνιου Πανεπιστημίου, στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας.

TOP