Περιγραφή
Αυτό το έργο φιλοδοξεί να είναι ένα εργαλείο όσο γίνεται περισσότερο κοντινό στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες της κάθε εκπαιδευτικού, εκπαιδεύτριας, γονιού… που επιθυμεί να προσεγγίσει την παιδαγωγική Φρενέ. Φιλοδοξεί επίσης να είναι ένα σημείο στήριξης για το ξεκίνημα μέσα στην τάξη, στον χώρο εργασίας, μιας παιδαγωγικής (που σε μια πρώτη φάση, αναμφίβολα, δεν θα λέγεται παιδαγωγική Φρενέ) η οποία θα εγκαταστήσει νέους δρόμους ανακάλυψης, εκμάθησης, αυτονομίας για κάθε παιδί, κάθε έφηβο. Στην επαφή μας μ’ αυτό το επάγγελμα, είμαστε σημαδεμένες από τη διαδρομή μας, τις εμπειρίες μας, την ευαισθησία μας. Δικαιούμαστε λοιπόν να εισέλθουμε από τον προσωπικό μας δρόμο σε μια παιδαγωγική που χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα αλλά και από συνοχή και φρόνηση. Τα κείμενα του βιβλίου θα σας επιτρέψουν να σχηματίσετε μια ιδέα για την παιδαγωγική Φρενέ του σήμερα, τις θεμελιώδεις αρχές της, αλλά και ποικίλες προσεγγίσεις, εργαλεία, μαρτυρίες… Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης κάποια κείμενα σε ξεχωριστά πλαίσια αποτελούν τον οδηγητικό ιστό που στοχεύει να υπογραμμίσει κάποια βασικά σημεία, κάποια αναντικατάστατα περάσματα στο ξεκίνημα της παιδαγωγικής Φρενέ. Το έργο αυτό περιλαμβάνει λοιπόν ταυτόχρονα δυνατότητες να κινηθεί κανείς σε πολλαπλά επίπεδα: ως προς την τάξη που τον ενδιαφέρει, ως προς κάποια βασική αρχή που θέλει να δουλέψει στην τάξη του, ως προς το σχολείο, αλλά και ως προς την διδακτέα ύλη! – παρότι ο όρος αυτός ειλικρινά δεν μας αρέσει στο πλαίσιο μιας παιδαγωγικής που αντιμετωπίζει το παιδί, τον νέο, μέσα στην καθολικότητά του. Ξέρουμε, ωστόσο, ότι κάποιοι από εκεί θα ξεκινήσουν. Δύο επίπεδα προσέγγισης είναι δυνατά: 1) μια πρώτη βαθμίδα («ξεκινώντας») προορισμένη για εκείνους που ξεκινούν, που αρχίζουν να ανακαλύπτουν 2) μια δεύτερη βαθμίδα («εμβαθύνοντας») που επιτρέπει ταυτόχρονα την εμβάθυνση στις πρακτικές και την συνέχεια του στοχασμού. Αυτό το έργο είναι προϊόν συνεργατικής εργασίας. Μία ομάδα εκπαιδευτικών του ICEM επέλεξε ντοκουμέντα κατάλληλα να εικονογραφήσουν όψεις της παιδαγωγικής Φρενέ και τα οργάνωσε για να επιτρέψουν τις δύο αναγνωστικές διαδρομές. «Η παιδαγωγική Φρενέ: ιδέες, ένα κίνημα πάντα σε δράση και σε συνεχή εξέλιξη».
Η Παιδαγωγική ομάδα «το Σκασιαρχείο – Πειραματικοί Ψηλαφισμοί για ένα Σχολείο της Κοινότητας» συγκεντρώνει ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, εκπαιδευτικούς από τους χώρους της Πρωτοβάθμιας, της Δευτεροβάθμιας και της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σκοπός της είναι η ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και προτάσεων για ένα δημόσιο σχολείο, ελεύθερο, ανοικτό και συνεργατικό, ένα σχολείο – κοινότητα όπου οι τεχνικές του Célestin Freinet, η κριτική και η θεσμική παιδαγωγική βρίσκουν τη θέση τους. Το βιβλίο αυτό αποτελεί το πρώτο της σειράς «Παιδαγωγική – εφαρμογές» σε σχέση με την Παιδαγωγική Φρενέ και την εφαρμογή της για ένα σχολείο ελεύθερο, ανοικτό και δημοκρατικό.
Το βιβλίο μπορείτε να το αναζητήσετε στο βιβλιοπωλείο σας, σε όλη την Ελλάδα, είτε να το παραγγείλετε απευθείας από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα.