Ένας Κόσμος, Δύο Όψεις

Πληροφορίες:

Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Σπανός
Σενάριο: Παρασκευή Σαλαβγιά, Ζαχαρίας Σπανός
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Τσικλαούρι  
Μοντάζ: Γιώργος Τσικλαούρι
Μουσική: Περικλής Σιούντας
Παραγωγή: Paok Action
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 24 min
Έτος Παραγωγής: 2023
Γλώσσα: Ελληνικά
Υπότιτλοι: Αγγλικά

Αφήγηση: Γιώργος Καπουτζίδης

Περίληψη:

Το «Ένας Κόσμος, Δύο Όψεις» κινείται στα όρια του Κοινωνικού Ντοκιμαντέρ και της αυτοβιογραφίας, με στοιχεία από inspirational ταινίες και ταινίες self-improvement (self help documentary).

Κυρίως, όμως, η ταινία είναι όνειρο και έμπνευση της πρωταγωνίστριας, Παρασκευής Σαλαβγιά. Γεννημένη πρόωρα με εγκεφαλική παράλυση, αριστερή ημιπληγία λόγω πρόωρου τοκετού, η Παρασκευή έδωσε το δικό της αγώνα μακριά από τα δικά μας μάτια, «τυλιγμένη»  από την αγάπη της οικογένειάς της. Τον έδωσε για χρόνια τόσο επιτυχημένα, που η αναπηρία της σχεδόν πέρασε στην περιοχή του αόρατου, στον κόσμο της «αόρατης» αναπηρίας. Η ίδια δεν ήθελε να μείνει εκεί.

Μια ευχή προς όλους μας,  να αγαπήσουμε αυτό τον ένα κόσμο που μοιραζόμαστε, σε κάθε του εκδοχή.

Ένας Κόσμος, Δύο Όψεις | 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Σκηνοθέτης

Ζαχαρίας Σπανός

Ο Σπανός Ζαχαρίας, γεννημένος το 1979, ιστορικός και εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά και επαγγελματικά με το θέατρο ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και υπεύθυνος παραγωγής. Το 2018 είχε γράψει και σκηνοθετήσει την πρώτη παιδική παράσταση στην Ελλάδα εμπνευσμένη από την ιστορία ενός αθλητικού συλλόγου ( “Αετός ετών 90” ). Η οργάνωση θεματικών εκδηλώσεων (όπως ο σχεδιασμός και υποστήριξη λειτουργίας της Οικογενειακής κερκίδας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για 7 χρόνια), οι συνεργασίες με μουσικά σχήματα και οργανισμούς , η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και δράσεις κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι μερικές ακόμα από τις δραστηριότητές του.

Στον κινηματογράφο το πρώτο επίσημο βήμα του ήταν ως ηθοποιός στην ταινία “Dark Illusion” που απέσπασε βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2014. Το “Ένας κόσμος, δύο όψεις” είναι η πρώτη του κινηματογραφική απόπειρα σκηνοθεσίας.  

TOP