Φιλμογραφώντας την πραγματικότητα

Ένα εργαστήριο του CFF

Εμψυχώτρια: Ιρίνα Μπόικο, Σκηνοθέτης

Τόπος Υλοποίησης: Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Περιγραφή:

Κοιτώ την πραγματικότητα.

Τη βλέπω.

Δημιουργώ τη δική́ μου.

Είμαστε όλοι διαφορετικοί́.

Διαφορετικά́ βλέπουμέ. Διαφορετικά́ ακούμε.

Έχουμε διαφορετική́ αντίληψη των πράγματων. Και αυτό́ έχει το ενδιαφέρον.

Να βλέπουμε τη ζωή́ από́ τη δική́ μας γωνία λήψης. Και να το δείξουμε.

 

Ο στόχος ενός κινηματογραφιστή : όχι μόνο να κοιτάς τη πραγματικότητα, αλλά να τη βλέπεις.

 

Μας περιμένει ένα δημιουργικό ταξίδι, όπου θα αποκτήσουμε τεχνικές γνώσεις για μια ταινία- ντοκιμαντέρ και για μια ταινία μυθοπλασίας ( καμερα, ήχο, μοντάζ), να αναπτύξουμε ιδέες, να ανταλλάξουμε απόψεις, να γνωριστούμε με σύγχρονες τάσεις στό σινεμά.

 

Από το σενάριο έως την υλοποίηση:

 

Μπορείς να γυρίσεις τη ταινία σου με τα πιο απλά μέσα.

Μπορείς να δώςεις τη βάση στην ουσία της ιστορίας σου.

Μπορείς να αποκτήσεις τη δική σου πρωτότυπη ματιά, το δικό σου στυλ.

 

-Στο εργαστήρι θα αναλύσουμε τις οπτικο-ακουστικές τέχνες: ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ , ρεπορτάζ, τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ τους.

-Ποιές είναι οι δυνατότητές τους και τι θα επιλέξουμε, για να πούμε την ιστορία μας.

- Ρόλος του κινηματογράφου στη σύγχρονη ζωή μας, πώς μπορούμε με τη βοήθεια των κινηματογραφικών μέσων να επικοινωνήσουμε με τους συνανθρώπους μας, με τον καλύτερο τρόπο.

- Μια γνωριμία με τη τεχνική πλευρά του κινηματογράφου ( κάμερα, πλάνα, μοντάζ, ήχος, ρυθμός) και την κατάλληλη επιλογή, σύμφωνα με την ιστορία.

- Η ιστορία μας: το σενάριο.

Τρόποι και παραδείγματα.

Πώς φτιάχνουμε ένα σενάριο στο ντοκιμαντέρ και στη ταινία μυθοπλασίας.

 

Στο πρακτικό μέρος του εργαστηρίου, οι συμμεντέχοντες θα χωρίζονται σε ομάδες (5-6 άτομα ) και, έχοντας ένα κοινό θέμα η κάθε ομάδα θα φτιάξει το δικό τις σενάριο.

Σύντομο Βιογραφικό:

Γεννήθηκε στην Ουκρανία. Σπούδασε Σκηνοθεσία Θεάτρου στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Πολιτισμού και Τέχνης στο Κίεβο και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στην σχολή Panavision στην Αθήνα. Έχει συνεργαστεί με διάφορους πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα, στον τομέα του κινηματογράφου και του θεάτρου, εκπροσωπώντας την και στο εξωτερικό. Τα τελευταία 6 χρόνια με το Θέατρο Κούκλας της “ White Puppet” συνεργάζεται μόνιμα και στεγάζεται στο Χώρο Τέχνης Ασωμάτων στην Αθήνα. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί στο θέατρο και τον κινηματογράφο στην Αθήνα και το Κίεβο (Rakushka της Φωτεινής Σισκοπούλου, Isadora: When she danced σε σκηνοθεσία Razvan Mazilou,Moskva-Petoushki σε σκηνοθεσία V.Petranuk κ.α). Έχει διδάξει Κουκλοθέατρο σε προγράμματα του ΕΣΠΑ στα δημόσια σχολεία της Αθήνας, καθώς και θεατρικά και κινηματογραφικά σεμινάρια για παιδιά και ενηλίκους σε όλη την Ελλάδα (Δημοτική Βιβλιοθήκη Βέροιας, Δημοτικό Σχολείο Δονούσας, Ξάνθη, Καβάλα, Φεστιβάλ Ολυμπίας κ.α). Έχει συνεργαστεί με το Μικρό Πολυτεχνείο, ως Σχεδιαστής Φωτισμών στα Pocket Theatre Festvals, καθώς και διδάσκοντας τα σεμινάρια για ενήλικο κοινό “Υποκριτική Στο Φακό”. Για τρία χρόνια (2012-2015) ήταν σκηνοθέτης του Θεατρικού Εργαστηρίου Μήλου

TOP