Εμψυχωτής: Σταύρος Γρόσδος
Τόπος Υλοποίησης: Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων (Χάληδων 98)
Περιγραφή :
Τα παιδιά συμμετέχουν σε ένα δημιουργικό παιχνίδι απελευθέρωσης της φαντασίας (αποκλίνουσα στάση), φτιάχνοντας ιστορίες με το κοίταγμα μιας φωτογραφίας της Nelly’s. Ζωντανεύουν τον σιωπηλό κόσμο της φωτογραφίας εισβάλλοντας μέσα στο κάδρο. Προβάλλουν τις φαντασιώσεις, τις εμπειρίες, τις αναμνήσεις, ό,τι ενδιαφέρει και συγκινεί. Στη συνέχεια δημιουργούν, γράφοντας ιστορίες. Αποκτούν δεξιότητες συγγραφής αφηγηματικών κειμένων με δημιουργικά χαρακτηριστικά με αφορμή το περιεχόμενο των φωτογραφιών (δημιουργική γραφή), καθώς μία φωτογραφία, όχι μόνο εμπεριέχει αφηγηματικά στοιχεία, αλλά διαθέτει μία αφηγηματική δυνατότητα, η οποία “σπρώχνει” τον θεατή να μην περιοριστεί σ’ αυτό που φαίνεται, αλλά να προεκτείνει τον χώρο και τον χρόνο πέρα από το φωτογραφικό κάδρο.
Σύντομο Βιογραφικό:
Ο Σταύρος Γρόσδος είναι διδάκτορας Οπτικοακουστικού Γραμματισμού και Δημιουργικής Γραφής στην Εκπαίδευση (Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ.), με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική της Γλώσσας. Εργάσθηκε ως Σχολικός Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (2007-2018). Δίδαξε, ως εξωτερικός συνεργάτης, στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών ΤΟΥ Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από τα ζητήματα της διδακτικής της γλώσσας, της διδακτικής της τέχνης, της δημιουργικής γραφής και του οπτικοακουστικού γραμματισμού. Έχει εισηγηθεί σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων στον τομέα των επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Βιβλία του: Το πανηγύρι των χρωμάτων (1996), Δημιουργικά Χρωματιστά Παιχνίδια (1998), Γλώσσα και Τέχνη (2003), Ο ξένος, ο άλλος, ο διαφορετικός: Μήπως είμαι εγώ; (2005), Παιχνίδια φιλαναγνωσίας και αναγνωστικές εμψυχώσεις (2011), Δημιουργικότητα και Δημιουργική Γραφή. Από το παιδί γραμματέα στο παιδί δημιουργό κειμένων (2014), Εικόνα και Δημιουργική Γραφή (2017), Κινηματογράφος και Δημιουργική Γραφή. Μαθήματα κινηματογραφικού γραμματισμού (2018).