Νησιά στην Άκρη

Πληροφορίες:

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαβόγλου, Διονυσία Κοπανά
Σενάριο: Γιώργος Σαβόγλου, Διονυσία Κοπανά
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Μισουρίδης
Executive Producer: Σάκης Κουτσουρίδης
Διεύθυνση Παραγωγής: Χριστίνα Τσακμακά
Μοντάζ: Γιώργος Σαβόγλου, Σταματίνα Ρουπαλιώτη, Γιώργος Διδυμιώτης, Δέσποινα Χαραλάμπους
Μουσική: Μιχάλης Τσιφτσής, Κωσταντής Παπακωνσταντίνου
Παραγωγή: Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε.
Εκτέλεση Παραγωγής: Honeybee Productions
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 26 min
Έτος Παραγωγής: 2023
Γλώσσα: Ελληνικά
Υπότιτλοι: Αγγλικά

Αφήγηση: Διονυσία Κοπανά

Περίληψη:

Τέλενδος, ένα νησάκι δυτικά της Καλύμνου, δεκαοκτώ μίλια από την Τουρκία. Το όνομά της υποδηλώνει τέλος, το άκρο μιας μακράς λωρίδας γης. Η Τέλενδος παρότι μικρή αποδεικνύεται ανθεκτική στο χρόνο, με λιγοστούς μα πιστούς κατοίκους. Ο Παναγιώτης ο δάσκαλος του νησιού, ο Παντελής με το καΐκι του, ο Σάββας το μοναδικό παιδί του νησιού, η Μαρία η μαμά του που ακόμα υφαίνει στον αργαλειό, ο κυρ Χαράλαμπος, ο παππούς του Σάββα που έπαθε τη νόσο των δυτών πολύ νέος. Μέσα από τις ιστορίες τους μαθαίνουμε πως, αν και η ζωή στην Τέλενδο δεν είναι εύκολη, τελικά βρίσκονται εκεί ακριβώς που θα ήθελαν να είναι.

Islands on the Edge

Σκηνοθέτες

Διονυσία Κοπανά

Η Διονυσία Κοπανά γεννήθηκε στα βουνά μιας παλιάς Αρκαδίας. Σπούδασε Κινηματογράφο, Ψυχολογία και Ιστορία της Τέχνης. Εργάστηκε στον κινηματογράφο, την Διαφήμιση, την Τηλεόραση, αλλά και ως Φωτογράφος και Αρθρογράφος. Έχει κάνει επίσης σκηνοθεσία στο Θέατρο. Εξερευνά υβριδικές μορφές αφήγησης και αγαπά το Essay Documentary. Από το 2007 διδάσκει Σκηνοθεσία και Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ. Συνεργάζεται σταθερά με την Δημιουργική Ομάδα για την Οπτικοακουστική Επικοινωνία και Έκφραση των Νέων Ανθρώπων, «Νεανικό Πλάνο» και έχει κάνει Εισηγήσεις σε Συνέδρια με θέμα την Οπτικοακουστική / Κινηματογραφική Παιδεία των Νέων. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε φεστιβάλ. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ. 

Γιώργος Σαβόγλου 

Ο Γιώργος Σαβόγλου σπούδασε Κινηματογράφο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι περισσότερες ταινίες του έχουν λάβει διακρίσεις, όπως «Βραβείο Κοινού» στο 16ο ΦΝΘ και «Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους» από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Κινηματογράφου. Το ντοκιμαντέρ του «Αλυκές» μπήκε στη λίστα με τις πέντε κορυφαίες μικρού μήκους ταινίες στο Indiewire. Το 2022 σκηνοθέτησε μαζί με την Φραντζέσκα Ρωμάνου το ντοκιμαντέρ «Λιτή Αφθονία».

TOP