Πώς να Εκπαιδεύσεις έναν Αντιήρωα

Πληροφορίες:

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπλέτας
Σενάριο: Γιάννης Μπλέτας
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Μπλέτας
Μοντάζ: Γιάννης Μπλέτας
Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης
Παραγωγή: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου, Ble Productions
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 27 min
Έτος Παραγωγής: 2021
Γλώσσα: Ελληνικά
Υπότιτλοι: Αγγλικά 

Περίληψη:

Αντιήρωας: είναι ο πρωταγωνιστής που δε διαθέτει συμβατικές ηρωικές ικανότητες και εξαρτάται παθολογικά από κάποιον άλλο.

Μια ομάδα νέων “αντιηρώων” με δυσκολίες, αποφασίζουν να παρακολουθήσουν μαθήματα θεάτρου. Οι νεαροί “αντιήρωες” εκπαιδεύονται θεατρικά. Μέσα από την μεγάλη τους αγάπη για το θέατρο, αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια θεατρική, αυτοσχεδιαστική παράσταση, με θεματική τους σούπερ-ήρωες. Παράλληλα, οι αντιήρωες ζουν την καθημερινότητα και τις ζωές τους. Τελικά , για να είσαι σούπερ-ήρωας,  πρέπει να περνάς μέσα από τοίχους;

Σκηνοθέτης

Γιάννης Μπλέτας

Ο Γιάννης Μπλέτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Είναι απόφοιτος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, καθώς και της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν. Παράλληλα με τις σπουδές του, την υποκριτική και τη συγγραφή θεατρικών έργων, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σκηνοθεσίας κινηματογράφου στο London Film School. Επίσης μαθήματα δημιουργικής γραφής στην “Ανοιχτή τέχνη”. Έχει τιμηθεί με 2 λογοτεχνικά βραβεία.
Το 2015 συμμετείχε στην παράσταση “Θέλω μια χώρα”, η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών. Το 2017 συμμετείχε στο θεατρικό έργο “Το βήμα της γάτας” της ομάδας Blue Noel (Θέατρο Δημήτρης Ροντήρης, Πλάκα), το οποίο έγραψε ο ίδιος. Την ίδια χρονιά σκηνοθέτησε την παράσταση “Store 999” σε δύο φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων. Παράλληλα με τις σπουδές του, την υποκριτική και τη συγγραφή θεατρικών έργων, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο. Το 2016 προβλήθηκε online η πρώτη του ταινία μικρού μήκους, με τίτλο ‘Η Ομπρέλα’. Την επόμενη χρονιά, ακολούθησαν τα φιλμ ‘Το Ταξίδι’ καθώς και ‘Τα Γεμιστά’, η ταινία που έχει ήδη τιμηθεί με 9 βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό: μεταξύ άλλων, Βραβείο “Νέοι σκηνοθέτες’’ (Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθηνών, 2018), Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Σεναρίου (Melbourne City Independent Film Festival 2018), κ.ά.
Το 2018, ολοκλήρωσε άλλες δύο ταινίες μικρού μήκους, το ‘Armatoloi’και το ‘Τάμα’. Το Νοέμβρη του 2018 ξεκίνησε τα γυρίσματα του ιστορικού ντοκιμαντέρ με τίτλο “Ρίγη”. Τέλη του 2019 ιδρύει την εταιρεία παραγωγής Ble Productions με έδρα το Ρέθυμνο Κρήτης. Το 2020 ολοκλήρωσε το πρώτο μεγάλου μήκους ιστορικό ντοκιμαντέρ με τίτλο “Ρίγη”, το οποίο έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το ίδιο καλοκαίρι κυκλοφόρησε διαδικτυακά ακόμη μία ταινία μικρού μήκους με τίτλο “Βουτιά”.
Η εταιρεία παραγωγής Ble Productions, συστεγάζεται με τον χώρο πολιτισμού “Σημείο”, που ίδρυσε ο ίδιος. Εκεί, διοργανώνονται μαθήματα θεάτρου και κινηματογράφου, σεμινάρια καθώς και θεατρικές παραστάσεις. Το 2020 σε συνεργασία με το Σύλλογο γονέων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου ιδρύουν την θεατρική ομάδα “Αντιήρωες ̈, μια θεατρική ομάδα ατόμων με αναπηρία. Το αποτέλεσμα αυτή της συνύπαρξης ήταν το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο “Πώς να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα” , το οποίο έκανε πρεμιέρα στο 44ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, ενώ συμμετείχε στο 24ο Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους και στο 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα. Tο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ , ταξίδεψε εκτός από την Ελλάδα και σε φεστιβάλ του εξωτερικού, όπου και απέσπασε διακρίσεις όπως και το ειδικό βραβείο επιτροπής.
Το 2022, με το νέο του κινηματογραφικό πρότζεκτ, ντοκιμαντέρ, συμμετείχε στα εργαστήρια ανάπτυξης σεναρίου που διοργανώνει το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Η θεατρική ομάδα “Αντιήρωες”, παρουσιάσαν την πρώτη τους ολοκληρωμένη θεατρική δουλειά τον Ιούνιο του 2022 στο Ρέθυμνο της Κρήτης.

TOP