Τα Δίκαια των Ανθρώπων

Πληροφορίες:

Σχεδιασμός Θεατροπαιδαγωγικού Προγράμματος: Τάσος Καρακύκλας, Βαλεντίνα Παπαδημητράκη
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κώστας Κοσμαδάκης
Μοντάζ: Κώστας Κοσμαδάκης
Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης
Παραγωγή:  Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο, Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης, Περιφέρεια Κρήτης
Υπό την Αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Χώρα Παραγωγής:
 Ελλάδα
Διάρκεια: 11 min
Γλώσσα: Ελληνικά
Υπότιτλοι: Αγγλικά

Περίληψη:

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο σχεδίασε και υλοποίησε το θεατροπαιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα δίκαια των ανθρώπων». 

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν το 4ο Γυμνάσιο Χανίων, το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Δραπετσώνας-Κερατσινίου και το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αθηνών.

Τα Δίκαια των Ανθρώπων | Τάσος Καρακύκλας, Βαλεντίνα Παπαδημητράκη | 10 CFF

θεατροπαιδαγωγοι

Βαλεντίνα Παπαδημητράκη

Η Βαλεντίνα Παπαδημητράκη είναι ηθοποιός, σκηνοθέτις, ραδιοφωνική παραγωγός και συγγραφέας. Σπούδασε θέατρο στη Σχολή «Βεάκη» και εκπαιδευτικό δράμα στο Εργαστήρι του Θεάτρου Πόρτα - Ξένια Καλογεροπούλου. Ως ηθοποιός έχει εργαστεί στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ως σκηνοθέτις έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, με την ΕΘΑΛ στη Λεμεσό, με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας.
Το 2001 δημιούργησε το «Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο» και από τότε ασχολείται συστηματικά με το θέατρο για παιδιά, σκηνοθετώντας και παίζοντας σε παραστάσεις που περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα.
Παρουσίασε επί πέντε χρόνια τη ραδιοφωνική εκπομπή για παιδιά «Ανέβα μήλο, κατέβα ρόδι» στο Δίκτυο fm 91,5 στα Χανιά (Βραβείο silver στην κατηγορία ειδικές εκπομπές στα Regional Media Awards 2017). Έχει επιμεληθεί σειρές ραδιοφωνικών εκπομπών για μικρούς και μεγάλους στους Ρ/Σ Μελωδία fm, ertopen.com, Στο Κόκκινο, portokaliradio.gr, Ραδιόφωνο 24/7 και bobos family radio. Έχει σχεδιάσει και εμψυχώσει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους στο Μουσείο Τυπογραφίας και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Δίδαξε θεατρική αγωγή στα θεατρικά εργαστήρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης.
Το θεατρικό της έργο «Ένα μπαλόνι μυστικά» (συν-συγγραφή με τη Ν. Καραγιάννη) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Το βιβλίο της «Μια αγκαλιά κι ένα φιλί κι ένα κουτό κουτί» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά.

Τάσος Καρακύκλας

Ο Τάσος Καρακύκλας γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και τελειόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών “Δημόσια Ιστορία” (ΕΑΠ). Μαθήτευσε στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης “Αρχή” και “Β. Διαμαντόπουλος”, καθώς και σε εργαστήρια και Masterclass υποκριτικής, δραματουργίας και δημιουργικής γραφής, φωνητικής-φωνολογίας και δημιουργικής κίνησης. Ως Ηθοποιός, Σκηνοθέτης και Δραματουργός συνεργάστηκε με πειραματικές ομάδες, μουσικά σύνολα, με τα Θέατρα Φούρνος, Επί Κολωνώ, Bios, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Τεχνόπολις Αθηνών, Εθνικό Θέατρο, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Λάρισας, Σερρών, Καλαμάτας, καθώς και με Θεατρικούς και Πολιτισμικούς Οργανισμούς. Δημιούργησε ατομικές και συλλογικές περφόρμανς, Δράσεις και Video Art σε πλατφόρμες σύγχρονης παραστατικής τέχνης.
Εμφανίστηκε στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση. Διασκεύασε έργα λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους και δημιούργησε εκπομπές αφήγησης για την Ελληνική Ραδιοφωνία. Συνεργάζεται από το 2008 με το “Θέατρο Του Παπουτσιού Πάνω Στο Δέντρο” σε θεατρικές παραστάσεις και δρώμενα, στην οργάνωση εκπαιδευτικών σχεδιασμών και θεατρικών εργαστηρίων, στη δημιουργία εκπομπών αφήγησης για το Ραδιόφωνο και Audio Book για παιδιά.
Μελετά συστηματικά την Παιδαγωγική και Διδακτική του Δράματος και του Θεάτρου, τη Βιωματική Εμψύχωση Ομάδων και τις μη παραδοσιακές εφαρμογές της Θεατρικής Τέχνης. Σχεδίασε Εργαστήρια και Δράσεις για Παιδιά και Ευπαθείς Ομάδες, που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό, ή απειλούνται από αυτόν, Βιωματικά Εργαστήρια σε Θεραπευτικές και Σωφρονιστικές Δομές, με την υποστήριξη Φορέων και Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτιστικής Διαχείρισης. Συνεργάζεται με το καινοτόμο πρόγραμμα “The Tipping Point of Athens”, πραγματοποιώντας συνεδρίες mentoring με σχολεία της περιφέρειας. Συνεργάστηκε για μία δεκαετία με το Εργαστήριο Υποκριτικής της Ομάδας ΝΑΜΑ, στο Θέατρο Επί Κολωνώ, στο πλαίσιο του οποίου δίδαξε “Θέατρο για Παιδιά και Νέους”, “Η Τέχνη του Δράματος στην Εκπαίδευση” και “Τεχνικές Σκηνικής Αφήγησης”. Δίδαξε υποκριτική στο Εργαστήριο Θεάτρου “Open Theater” του Α. Γκίκα και Τεχνικές Υποκριτικής-Αυτοσχεδιασμού και Εμψύχωσης Ηθοποιού στο Θεατρικό Τμήμα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχοντας σε Πανελλήνια και Διεθνή Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου.
Ως επιστημονικός συνεργάτης του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) από το 2015 οργάνωσε Εκπαιδευτικά Προγράμματα και θεατρικές δράσεις για τα Μουσεία Τήνου, Σουφλίου και Βόλου. Ανήκει στη δημιουργική ομάδα του μουσειολογικού πρότζεκτ “Το Μουσείο Μέσα μου-The Museum Inside Me”. Είναι τακτικό μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ-ΤΑΣΕΗ), της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ) και του Πανελλήνιου Δικτύου Για Το Θέατρο Στην Εκπαίδευση.

TOP