Συζητώντας για το φαινόμενο των εξαρτήσεων, αξιοποιώντας την ματιά του σκηνοθέτη Γ. Ζέρβα στην ταινία "Που πετούν τα παιδιά".

Ένα εργαστήριο του CFF

Εμψυχωτές: Γιώργος Χρ. Ζέρβας, Εύη Αδαμοπούλου, Κατερίνα Σουρλατζή

Τόπος Υλοποίησης: Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Περιγραφή:

Πρόκειται για ένα εργαστήρι, το οποίο αξιοποιώντας αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Χρ. Ζέρβα "Πού πετούν τα παιδιά", επιδιώκει να συζητηθεί με τους μαθητές και τις μαθήτριες ο τρόπος προσέγγισης του ζητήματος των εξαρτήσεων από τον σκηνοθέτη. Παράλληλα, στόχο έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από το φαινόμενο της εξάρτησης. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο του συμμετοχικού διαλόγου σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος ανοιχτής συζήτησης και κριτικού αναστοχασμού γύρω από το πρόβλημα της εξάρτησης, και γύρω από το πώς αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται και προλαμβάνεται. Το εργαστήρι θα συντονίσουν ο σκηνοθέτης Γιώργος Χρ. Ζέρβας και οι εργαζόμενοι του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Εξαρτημένων Χανίων.

Σύντομο Βιογραφικό επιμορφωτών:

Γιώργος Χρ. Ζέρβας, Σκηνοθέτης - Παραγωγός

Γεννήθηκε στην Πρόσυμνα Αργολίδας το 1960. Από το 1977 μέχρι το 1982 σπούδασε Χημεία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Το 1983 συνέχισε στο Παρίσι παρακολουθώντας το τμήμα θεατρικών και κινηματογραφικών σπουδών του Πανεπιστημίου PARIS1, Sorbonne, με διευθυντή σπουδών τον Ζακ Γκουαμάρ. Το 1986 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές DEA με διευθυντή τον σκηνοθέτη Ερίκ Ρομέρ. Παράλληλα τελείωσε το τμήμα δημιουργικού βίντεο –cinema-animation-video- στην Ecole Normal Superieure des Arts Decoratifs. Από το 1995 μέχρι σήμερα εργάζεται ως σκηνοθέτης και παραγωγός οπτικοακουστικών και ντοκιμαντέρ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ταινίες του έχουν βραβευτεί και παρουσιαστεί σε διάφορα φεστιβάλ και τηλεοπτικά κανάλια ανά τον κόσμο : Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Παρίσι, Μασσαλία, Στρασβούργο, Μόναχο, Νέα Υόρκη, Ρώμη, Βαρκελώνη, Κάρλοβυ Βάρυ, Κωνσταντινούπολη, Κορκ, Λονδίνο, Λουξεμβούργο...

Βραβευμένες ταινίες του είναι οι :
«ΟΤΑΝ Ο ΣΑΓΚΑΛ ΚΟΣΤΙΖΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΠΑΤΑΤΕΣ
- Η διαδρομή της συλλογής Γ. Κωστάκη"
«Μ' ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΡΔΙΕΣ ΣΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ- Μάρκος Βαμβακάρης»,
«ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΝΑ ΜΗ Σ' ΑΓΑΠΩ -Το Σμυρναίικο Πολίτικο Τραγούδι»,
"ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΩ - Μουσικοί του κόσμου στην Κρήτη".

Αδαμοπούλου Εύη

Η Εύη Αδαμοπούλου είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του μεταπτυχιακού προγράμματος με τίτλο "Κοινωνική Κλινική Ψυχολογία των Εξαρτήσεων και άλλων Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων" του ίδιου τμήματος. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από το 2012 εργάζεται στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας το οποίο παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη σε ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης και των συγγενών τους. Από το 2018 είναι υπεύθυνη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων. Η ίδια δραστηριοποιείται συστηματικά και στον τομέα της πρόληψης , αναπτύσσοντας δράσεις πρόληψης των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων από κοινού με την σχολική και τοπική κοινότητα.

Σουρλατζή Κατερίνα

Η Σουρλατζή Κατερίνα είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας το Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης του προγράμματος «Επιστήμες της Αγωγής, Κριτική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών» .Από το 2019 δραστηριοποιείται στο πεδίο της απεξάρτησης.  Έχει ολοκληρώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Κριτικές προσεγγίσεις του πεδίου των εξαρτήσεων» που υλοποιείται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) ΑΠΘ και διοργανώνεται από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοηθείας ΑΠΘ. Σήμερα εργάζεται στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας  Χανίων  παρέχοντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης και συμμετέχοντας στην διοργάνωση δράσεων πρόληψης και κοινωνικής παρέμβασης στην τοπική κοινότητα. Στο παρελθόν έχει εργαστεί πάνω στο πεδίο του μεταναστευτικού στην Ελλάδα και την Ιταλία, παρέχοντας ψυχοκοινωνική στήριξη σε ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες καθώς και σε ενήλικους μετανάστες αιτούντες άσυλο.

TOP