Το Φύλο στην Οθόνη

Ειρήνη Δελιδάκη - Μαρία Παπασωτήρη ΦΚΘ

Εμψυχώτριες:

Ειρήνη Δελιδάκη, Μουσειοπαιδαγωγός Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), υποψήφια διδάκτωρ Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.

Μαρία Παπασωτήρη, Υπεύθυνη  Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης/ Εκπαιδευτικών προγραμμάτων (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)

Ημέρα Εργαστηρίου: Παρασκευή  20 Οκτωβρίου 2023

Ώρα: 18.00 – 20.00

Διάρκεια: 2 ώρες

Τόπος Υλοποίησης: Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Απευθύνεται  σε εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής

ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
Για δηλώσεις συμμετοχής πατήστε εδώ

Περιγραφή Εργαστηρίου

Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανιών προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιφέρειας Χανίων να λάβουν μέρος σε ένα πρωτότυπο εργαστήριο  κινηματογραφικής παιδείας με τίτλο «Το Φύλο στην Οθόνη». Τρεις γυναικείες προσωπικότητες/τρεις διαφορετικοί κινηματογραφικοί χαρακτήρες αγωνίζονται, διεκδικούν, ερωτεύονται και κυρίως ονειρεύονται κόντρα των καιρών… Με αφορμή το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό της εγχώριας φιλμογραφίας θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τη διαχρονική αναπαράσταση των δυο φύλων στη μεγάλη οθόνη, να συσχετίσουμε τις σκηνοθετικές επιλογές με το εκάστοτε πολιτικοκοινωνικό πλαίσιο και κυρίως να δημιουργήσουμε από κοινού τη δική μας κινηματογραφική εκδοχή.

Σύντομο Βιογραφικό  

Ειρήνη Δελιδάκη

Η κ. Ειρήνη Δελιδάκη είναι Μουσειοπαιδαγωγός Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) και υποψήφια διδάκτωρ Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Από το 2009 έχει αναλάβει την επιστημονική επιμέλεια, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εστιάζουν στη μόνιμη συλλογή του μουσείου και απευθύνονται σε μαθητές όλων των ηλικιακών ομάδων. Είναι μέλος της ομάδας προγραμματισμού του τμήματος nextgen του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στην επιλογή ταινιών που προορίζονται για εκπαιδευτικές προβολές και σχεδιάζοντας το συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό.

Διαθέτει μακρά εμπειρία στην υλοποίηση δράσεων κινηματογραφικής παιδείας που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Χώρου όπως η δημιουργία της εκπαιδευτικής πλατφόρμας ντοκιμαντέρ nextus (Creative Europe, media sub – programme), το κινηματογραφικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών We are Filmmakers (Erasmus + 2020 – 2022), η οπτικοακουστική εκπαιδευτική δράση EUforia (European Films For Innovative Audience Development) στο οποίο διετέλεσε υπεύθυνη Έργου για την Ελλάδα, έχοντας την επιστημονική επιμέλεια του εκπαιδευτικού υλικού της ψηφιακής πλατφόρμας Film Vault (επιλογή και  οργάνωση παραγωγής του εκπαιδευτικού υλικού, επιλογή κινηματογραφικών αποσπασμάτων κ.α) καθώς και την οργάνωση παραγωγής των εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ που πραγματοποιήθηκαν από 24 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους συντονίζοντας τις Κριτικές Επιτροπές των Παιδιών για τα βραβεία ντοκιμαντέρ. Συνεργάζεται με τα γραφεία πολιτιστικών θεμάτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής/Δυτικής Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνοντας επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς με στόχο την εισαγωγή της τέχνης στο σχολείο, αξιοποιώντας τη μέθοδο «Μετασχηματίζουσα μάθηση μέσω της Αισθητικής Εμπειρίας» ενώ είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Περιφερειακού Θεματικού Δικτύου Π.Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας «Κινηματογραφική Εκπαίδευση».

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και οι μεταπτυχιακές σπουδές της πραγματοποιήθηκαν στο διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Ιστορία του Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντας» του ίδιου τμήματος. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με κύριο αντικείμενο της έρευνας της, τη συμβολή των μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων του ΜΚΘ και κατ’ επέκταση της κινηματογραφικής παιδείας, στην συναισθηματική, αισθητική και γνωστική ανάπτυξη των μαθητών

Μαρία Παπασωτήρη

Η κ. Μαρία Παπασωτήρη, είναι υπεύθυνη του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εποπτεύοντας τις πολιτιστικές δραστηριότητες και συντονίζοντας τις διοικητικές ανάγκες του μουσείου. Από το 2009 είναι υπεύθυνη του τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΜΚΘ έχοντας την επιστασία όλων και εκπαιδευτικών δράσεων. Επιπλέον, συμμετέχει στην ομάδα του τμήματος nextgen του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που αφορά τις εκπαιδευτικές προβολές των δυο διοργανώσεων.

Διαθέτει μακρά εμπειρία στο συντονισμό δράσεων κινηματογραφικής παιδείας που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Χώρου των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από το  MEDIA όπως η εκπαιδευτική πλατφόρμα nextus (2020-2022), το εκπαιδευτικό πρόγραμμα EUFORIA (European Films For Innovative Audience Development, 2016 - 2017) καθώς και το πρόγραμμα Erasmus "We are Filmmakers (2020 – 2022), που υλοποιήθηκε από τρία πολιτιστικά ιδρύματα, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Μασσαλίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Ταινιοθήκη της Μαδρίτης και τρία διαφορετικά σχολεία.

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ελληνικός Πολιτισμός του Ελληνικού ανοικτού πανεπιστημίου. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στο τμήμα Επικοινωνία και πολιτισμός του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Επικοινωνίας του ΑΠΘ με ερευνητικό επίκεντρο τις στρατηγικές επικοινωνίας του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.  Τέλος, είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Περιφερειακού Θεματικού Δικτύου Π.Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας «Κινηματογραφική Εκπαίδευση», έχει παρακολουθήσει ποικίλα επιμορφωτικά σεμινάρια σχετικά με την κινηματογραφική παιδεία και την διοικητική υποστήριξη.

TOP