Το Κανόνι και το Αηδόνι

Πληροφορίες:

Σκηνοθεσία: Ιάκωβος Καμπανέλλης, Γιώργος Καμπανέλλης
Σενάριο: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Καβουκίδης,Συράκος Δανάλης
Μοντάζ: Γιάννα Σπυρόπούλου
Μουσική: Νίκος Μαμαγκάκης
Παραγωγή: Γιώργος Καμπανέλλης
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 105 min
Έτος Παραγωγής: 1968
Γλώσσα: Ελληνική
Υπότιτλοι: Αγγλικά

Ηθοποιοί: Διονύσης Παπαγιαννόπουλος , Νίκη Τριανταφυλλίδη, Γιώργος Δανής, Γιώργος Τζώρτζης, Γιώργος Καμπανέλλης, Μάνος Κατράκης

Περίληψη:

Σπονδυλωτή ταινία, αποτελούμενη από αυτόνομες ιστορίες με κοινό θέμα τη συμπεριφορά των Ελλήνων, όταν βρίσκονται υπό ξένο ζυγό. Μια ανεξάρτητη παραγωγή που ο Ιάκωβος Καμπανέλλης συν-σκηνοθέτησε με τον αδερφό του Γιώργο Καμπανέλλη, ηθοποιό και παραγωγό της ταινίας, προβλήθηκε για έναν μήνα και στη συνέχεια απαγορεύτηκε από τη Χούντα, αφού όμως οι θεατές πρόλαβαν να αντιληφθούν τις έμμεσες αναφορές της ταινίας στη δικτατορία. Ταινία-προάγγελος του μετέπειτα «κινηματογράφου του δημιουργού» και η πλέον αγαπημένη του ίδιου του Καμπανέλλη, καθώς σε αυτήν μπόρεσε ελεύθερα να αναπτύξει το καλλιτεχνικό του όραμα.

Το Κανόνι και το Αηδόνι | Ιάκωβος Καμπανέλλης, Γιώργος Καμπανέλλης (1968)

Σκηνοθέτες

Ιάκωβος Καμπανέλλης

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ( 1921 - 2011) ήταν Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, σεναριογράφος, δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός. Από τα θεατρικά του έργα τα πλέον γνωστά είναι "Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια", "Έβδομη μέρα της δημιουργίας", "Η Αυλή των θαυμάτων", "Ηλικία της νύχτας", "Παραμύθι χωρίς όνομα", "Γειτονιά των Αγγέλων", "Βίβα Ασπασία", "Οδυσσέα γύρισε σπίτι", "Αποικία των τιμωρημένων", "Το μεγάλο μας τσίρκο", "Ο εχθρός λαός" και "Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα".

Γιώργος Καμπανέλλης

Ο Γιώργος Καμπανέλλης (1930 - 2010) ήταν Έλληνας ηθοποιός, αδελφός του σεναριογράφου Ιάκωβου Καμπανέλλη, που διακρίθηκε σε ρόλους ζεν πρεμιέ στον κινηματογράφο. Σκηνοθέτησε μαζί με τον αδερφό του την ταινία Το κανόνι και το αηδόνι το 1968.

TOP