«Βιβλιο…δένοντας», Σκασιαρχείο

Εμψυχωτές:  Μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας «Το Σκασιαρχείο, Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας» Νίκη Κοκκινοπλίτη, νηπιαγωγός, Θεοδώρα Αργυροπούλου, βιβλιοδέτρια

Ημέρα Εργαστηρίου: Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Ώρα: 10.30 – 13.00

Διάρκεια: 2,5 ώρες

Τόπος Υλοποίησης: Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Απευθύνεται  σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, σε όσους/ες ασχολούνται με παιδιά

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής

ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
Για δηλώσεις συμμετοχής πατήστε εδώ

Περιγραφή Εργαστηρίου

Σκοπός του Εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τις τεχνικές βιβλιοδεσίας οι οποίες έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών, μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα ενώ για την υλοποίηση τους δεν απαιτείται ιδιαίτερος εξοπλισμός και μπορούν οι τεχνικές αυτές να εφαρμοστούν από εκπαιδευτικούς στις τάξεις τους. Για την παρακολούθηση του Εργαστηρίου δεν είναι απαραίτητη η προηγούμενη γνώση Βιβλιοδεσίας, παρά μόνο διάθεση για δημιουργία!

Το εργαστήρι θα εξελιχθεί σε τρία μέρη.

  • Στο πρώτο μέρος οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν και θα δέσουν ένα μεγάλο βιβλίο για τα 11 χρόνια του Φεστιβάλ Χανίων. Θα δουλέψουν συλλογικά και με την τεχνική του κολάζ θα δημιουργήσουν σε ομάδες μια σελίδα για κάθε χρόνο του φεστιβάλ. Κάθε σελίδα θα είναι το έργο μιας ομάδας που ψηλαφεί με το δικό της ξεχωριστό τρόπο τις μνήμες. Όλες τις σελίδες θα τις δέσουν με λινό βιβλιοδεσίας και θα δημιουργήσουν ένα βιβλίο που θα ανοίγει στον χώρο όπως ανοίγει ένα ακορντεόν όταν παίζει μουσική ξεδιπλώνοντας την ιστορία του φεστιβάλ.
  • Στο δεύτερο μέρος θα δημιουργήσουν ατομικά σημειωματάρια, notebooks με λευκά φύλλα και μαλακό εξώφυλλο. Τα σημειωματάρια θα δέσουν με σπάγκο βιβλιοδεσίας (χωρίς χρήση βελόνας) και θα διακοσμήσουν το εξώφυλλο.
  • Στο τρίτο μέρος θα δημιουργήσουν ατομικά accordion books. Οι συμμετέχοντες θα διπλώσουν σε πτυχές το χαρτί ώστε να δημιουργηθεί το σώμα του λευκώματος σε μορφή ακορντεόν και θα διακοσμήσουν το εξώφυλλο.

Σύντομο Βιογραφικό

Το Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων Χανίων με την Παιδαγωγική Φρενέ είναι μία ομάδα εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων, οι οποίοι πιστεύουν ότι το σχολείο πρέπει να βρίσκεται σε καθημερινό διάλογο, ανταλλαγή και συναλλαγή με το περιβάλλον του. Η εμπειρία των ανθρώπων μέσα στο Δίκτυο γίνεται με τους όρους της Παιδαγωγικής Freinet και της Θεσμικής Παιδαγωγικής, με προσπάθεια για τη συμμετοχή όλων των μελών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, σε μια διαρκή άσκηση στη Δημοκρατία και τις δημοκρατικές αρχές οργάνωσης. Σκοπός του Δικτύου είναι να δημιουργήσουμε μια «μικρή κιβωτό» ιδεών και παιδαγωγικών αντιλήψεων για ένα σχολείο ελεύθερο, ανοικτό και συνεργατικό. Το Δίκτυο Χανίων όπως και άλλα Δίκτυα ανά την Ελλάδα υποστηρίζονται και βρίσκονται σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο, Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας».

TOP