Αρχιτεκτονική και Παιδαγωγική: Το Σχολείο της Κοινότητας

Ένα Εργαστήριο του CFF

Εμψυχωτής: Χαράλαμπος Μπαλτάς, δάσκαλος - μέλος του Δικτύου Συνεργατικών Σχολείων Χανίων και της Παιδαγωγικής Ομάδας «Το Σκασιαρχείο, Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας»

Ημέρα Εργαστηρίου: Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

Ώρα: 10.00 – 13.00

Διάρκεια: 3 ώρες

Τόπος Υλοποίησης: Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Απευθύνεται σε Εκπαιδευτικούς, Ψυχολόγους και Αρχιτέκτονες έως εικοσιπέντε (25) άτομα

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής

ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας )

Περιγραφή Εργαστηρίου

Το εργαστήριο ξεκινά με την προβολή της ταινίας της Σοφίας Λιούλια «Όνειρα σε ρόδες» (2022), μια ταινία γυρισμένη στη γειτονιά των Εξαρχείων της Αθήνας. Η ταινία συσχετίζει την παιδική ηλικία με την ορατότητά της, την κοινωνική παιδαγωγική, τα δικαιώματα των παιδιών και το χώρο και χρόνο ως κατάσταση κοινοτικής μάθησης στο κέντρο της Αθήνας την περίοδο των τελευταίων χρόνων της κρίσης (2018 – 2019). Οι δρόμοι, η πλατεία, η υπαίθρια διδασκαλία, η συνύπαρξη των παιδιών, τα μουσεία, το πάρκο και οι ελεύθεροι χώροι γίνονται μορφές επιτέλεσης της κοινοτικής μάθησης, του παιχνιδιού, του λογοτεχνικού βιβλίου, αλλά και της εκφοβιστικής βεβήλωσης. Το εργαστήριο  εξετάζει τα υλικά δίκτυα που δημιουργούνται στην πόλη και τη συνεργασία της αρχιτεκτονικής με την παιδαγωγική Φρενέ που μετακινεί τα όρια της σχολικής κοινότητας προς όφελος της μετακίνησης των γραμμών του σχολείου, δίνοντας χώρο στις αναδυόμενες υποκειμενικότητες των παιδιών. Το τρίπτυχο της παιδαγωγικής Φρενέ τάξη – αυλή – κοινότητα, τα δικαιώματα του παιδιού, η βιβλιοθήκη, η αποσχολειοποίηση, η επιτέλεση χώρου και χρόνου, το φύλο και οι διαδρομές στην πόλη γίνονται μια σημειωτική με γραμμές επικοινωνίας σε μια μακέτα που αναπαριστά το σχολείο της κοινότητας.

Περίληψη ταινίας/ντοκιμαντέρ “ Όνειρα σε ρόδες”   Για τον κύριο Μπάμπη το σχολείο δεν είναι ένα κτίριο με κλειστές πόρτες γι’ αυτό οργανώνει με τα παιδιά διαδρομές στην πόλη. Με το πράσινο καροτσάκι-βιβλιοθήκη τα παιδιά εξορμούν στην πόλη για να τη γνωρίσουν αλλά και για να την αλλάξουν. Τα όνειρα του συναντούν τους κόσμους των παιδιών και τους κόσμους των παραμυθιών πάνω σε ένα καρότσι γεμάτο βιβλία. Έτσι, η γειτονιά αρχίζει να εξιστορεί ιστορίες πραγματικές και φανταστικές σαν ένα μεγάλο τρισδιάστατο βιβλίο που σ’ αφήνει να το ζωγραφίσεις και να του τραγουδήσεις τα όνειρά σου. Σενάριο/Σκηνοθεσία: Λιούλια Σοφία   Παραγωγή: Λιούλια Σοφία, Εταιρεία Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Μοντάζ, Color correction: Χρόνης Θεοχάρης, Sound Design: Δήμος Βρύζας

Βιογραφικό σκηνοθέτη Η Σοφία Λιούλια είναι δασκάλα. Έχει σπουδάσει Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία, ενώ ειδικεύεται στη γλωσσική εκπαίδευση παιδιών με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο. Τα Όνειρα σε ρόδες είναι το πρώτο της ντοκιμαντέρ που βασίστηκε σε συμμετοχική παρατήρηση πολλών μηνών σε δημόσιο σχολείο της Αθήνας.

Σύντομο Βιογραφικό

Το Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων Χανίων με την Παιδαγωγική Φρενέ είναι μία ομάδα εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων, οι οποίοι πιστεύουν ότι το σχολείο πρέπει να βρίσκεται σε καθημερινό διάλογο, ανταλλαγή και συναλλαγή με το περιβάλλον του. Η εμπειρία των ανθρώπων μέσα στο Δίκτυο γίνεται με τους όρους της Παιδαγωγικής Φρενέ και της Θεσμικής Παιδαγωγικής, με προσπάθεια για τη συμμετοχή όλων των μελών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, σε μια διαρκή άσκηση στη Δημοκρατία και τις δημοκρατικές αρχές οργάνωσης. Σκοπός του Δικτύου είναι να δημιουργήσουμε μια «μικρή κιβωτό» ιδεών και παιδαγωγικών αντιλήψεων για ένα σχολείο ελεύθερο, ανοικτό και συνεργατικό. Το Δίκτυο Χανίων όπως και άλλα Δίκτυα ανά την Ελλάδα υποστηρίζονται και βρίσκονται σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο, Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας».

TOP