Δηκεοσίνη

Πληροφορίες:

Σκηνοθεσία: Νικήτας Σιφονιός, Άγγελος Μπαράϊ
Σενάριο: Νικήτας Σιφονιός, Μαρία Πεσλή, Κώστας Βλαχόπουλος
Παραγωγή: Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων & Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας «Καρπός», UNHCR Greece
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 7 min
Έτος Παραγωγής: 2023
Γλώσσα: Ελληνικά
Υπότιτλοι: Αγγλικά 

Περίληψη:

Πως μπορεί κανείς να διαχειριστεί την απώλεια; Είναι το τραύμα εντονότερο όταν η ζωή ενός ανθρώπου  αφαιρείται από την ίδια την αστυνομία; Πως μπορούν οι Ρομά να μιλήσουν όταν η κοινωνία αρνείται να τους ακούσει; Πως μπορούν να πενθήσουν όταν οι ζωές τους δεν αξιολογούνται από τους κρατικούς θεσμούς ως άξιες να βιωθούν;

Oι σκηνοθέτες Νικήτας Ʃιφονιός και Άγγελος Μπαράι, διαπραγματεύονται τα πιο πάνω ερωτήματα ερχόμενοι σε επαφή με την οικογένεια του δολοφονημένου Ρομά Νίκου Ʃαμπάνη. Επιθυμία τους είναι να δώσουν φωνή στην οικογένεια με σκοπό να αφηγηθούν όσοι μείνανε πίσω τι ακριβώς συνέβη την ημέρα της δολοφονίας και να αναδείξουν πώς βιώνουν το πένθος, πως διαχειρίζονται τη μνήμη και επιμένουν στον αγώνα τους για δικαίωση.

Οι σκηνοθέτες Νικήτας Ʃιφονιός και Άγγελος Μπαράι, έχουν καλύψει ανθρωπιστικές κρίσεις και κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι πλειονότητα των φωτογραφικών τους έργων αφορούν στη μειονότητα των Ρομά στην Ελλάδα.

Δηκεοσίνη |11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Σκηνοθέτες

Νικήτας Ʃιφονιός

Γεννήθηκε το 2000 στην Αθήνα και μεγάλωσε εκεί. Αυτή τη στιγμή είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Πατρών. Παράλληλα με τις σπουδές του, τον κέρδισε η φωτογραφία ντοκιμαντέρ. Το πρώτο του έργο είναι η φωτογραφική σειρά με τίτλο "Balamos", όπου επικεντρώθηκε βιωματικά στις κοινότητες Ρομά στην Αιτωλοακαρνανία. Η εν λόγω σειρά κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό "Student awards" του.

Άγγελος Μπαράϊ

Είναι φωτορεπόρτερ και φωτογράφος ντοκιµαντέρ. Γεννήθηκε το 1994 στο Φιέρι της Αλβανίας και µετανάστευσε µε την οικογένειά του στην Ελλάδα το 1998, όπου µεγάλωσε. Το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται κυρίως σε κοινωνικά ζητήµατα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώµατα και η µετανάστευση στα Βαλκάνια. Η δουλειά του έχει λάβει αναγνώριση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, µεταξύ άλλων από το Ίδρυµα Ʃταύρος Νιάρχος µέσω του Προγράµµατος Υποστήριξης Καλλιτεχνών ARTWORKS, το Μορφωτικό Ίδρυµα της Ένωσης Ʃυντακτών Ηµερήσιων Εφηµερίδων Μακεδονίας-Θράκης και τον Διεθνή Οργανισµό Μετανάστευσης (ΔΟΜ)

TOP