Ιερή Τέχνη – Υφάντρες της Κρήτης

Πληροφορίες:

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Πάλλη
Σενάριο: Κωνσταντίνα Πάλλη
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Nickolay Dorozhkin
Μοντάζ: Nickolay Dorozhkin
Μουσική: Γιάννης Βάρδας
Παραγωγή: Αριστέα Πλεύρη
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 50 min
Έτος Παραγωγής: 2021
Γλώσσα: Ελληνικά
Υπότιτλοι: Αγγλικά

Περίληψη:

Η υφαντική ήταν το δεύτερο προϊόν που εξήγαγε ο Μινωικός πολιτισμός μετά το λάδι. Μέχρι τη σύγχρονη εποχή παρέμεινε η οικιακή «βαριά βιομηχανία». Το ντοκιμαντέρ προσεγγίζει τις ιστορίες των σύγχρονων υφαντριών, τη σχέση τους με την πανάρχαια τέχνη και την σύνδεση τους με την σημερινή πραγματικότητα.

Μέσα από συνεντεύξεις με ανθρώπους που ασχολούνται με την υφαντική σε διάφορες εκφάνσεις της, επιχειρούμε να φωτίσουμε μια τέχνη που ξαναγίνεται επίκαιρη και παίρνει τη θέση που της αξίζει στον σύγχρονο κόσμο.

 

Σκηνοθέτης

Κωνσταντίνα Πάλλη

Γεννημένη στην Αθήνα το 1973, η Κωνσταντίνα Πάλλη είναι Ελληνίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης, τόσο για τον κινηματογράφο όσο και για το θέατρο.
Το 1992 εισήλθε στην Ακαδημία Θεατρικών Τεχνών (GITIS -RATI) στη Μόσχα, Ρωσία, στη Δραματική Σχολή με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή V.A. Andreev και αποφοίτησε το 1996.
Μετά την αποφοίτησή της, η Κωνσταντίνα δίδαξε δράμα στην Ανώτατη Δραματική Σχολή Αθηνών του Διομήδη Φωτιάδη και έπαιξε σε διάφορες θεατρικές εταιρείες. Οι παραστάσεις περιλάμβαναν: Romeo and Julliet, Mandragor, Martirima, The Executors, Money Rush, The Thief και άλλα.
Από το 2000-2006 εργάστηκε στο Ηράκλειο Κρήτης ως θεατρολόγος και σκηνοθέτις στο Θεατρικό Εργαστήρι του Κέντρου Αποκατάστασης Αριάδνη και δίδαξε θεατρική παράσταση σε Αφγανούς πρόσφυγες στο Καταφύγιο για την προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων στα Ανώγεια Κρήτης. Το 2007, ίδρυσε τη θεατρική ομάδα, Sotto Voce, για την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε πολλά έργα που κέρδισαν διεθνή αναγνώριση.
Το 2008 η ερμηνεία της στη Μήδεια (βασισμένη στην τραγωδία του Jean Anouilh και του Ευριπίδη) συμμετείχε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ θεάτρου στη Ρωσία και την Ευρώπη, κερδίζοντας «Μία από τις οκτώ καλύτερες μονόλογες παραστάσεις της χρονιάς» (The Baltic House Theatre) και «Achievement in Ancient Drama Μπίτολα» (Βόρεια Μακεδονία).
Λόγω της επιτυχίας της Μήδειας, το Μουσείο Ντοστογιέφσκι στην Αγία Πετρούπολη ζήτησε από την Κωνσταντίνα να γράψει και να σκηνοθετήσει το Dream of a Ridiculous Man, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι. Ήταν το πρώτο ελληνικό έργο που έκανε πρεμιέρα σε αυτό το μουσείο και έλαβε το βραβείο Καλύτερης Δραματουργίας στο Φεστιβάλ Μονοδράματος της Μπίτολα. Έπαιξε για αρκετά χρόνια στην Κρήτη.
Η Κωνσταντίνα Πάλλη είναι ιδιοκτήτρια ενός θεατρικού εργαστηρίου με το όνομα «Συνήχο» στο οποίο διδάσκει δράμα και αναπτύσσει θεατρικά έργα σε μη κερδοσκοπική βάση.
Αμέσως μετά το πρώτο κύμα της κρίσης της πανδημίας, τον Μάιο του 2020, η Κωνσταντίνα ίδρυσε τη θεατρική εταιρεία Queen Bees, μαζί με τους πρώην μαθητές της της Δραματικής Σχολής «ΝΟΤΟΣ». Η πρώτη τους παράσταση «Αιδιολόγια» βασίστηκε στους «Vagina’s Monologues» της Eve Ensler και είχε προβληθεί στην Κρήτη. Σήμερα, οι Queen Bees εργάζονται για τη δεύτερη παράστασή τους «La Poupe».
Η Κωνσταντίνα εργάζεται επίσης ως εκπαιδεύτρια φωνητικής στο Lab Music Education στο Ηράκλειο, το οποίο είναι συνεργάτης του Codarts Music University του Ρότερνταμ. Διδάσκει σύγχρονη φωνητική και έχει δεκάδες σπουδαστές μουσικής.
Η Κωνσταντίνα δίδαξε τη μέθοδο του Στανισλάφσκι στη δραματική σχολή «ΝΟΤΟΣ» στο Ηράκλειο για αρκετά χρόνια. Έχει διευθύνει δεκάδες σεμινάρια για το δράμα και τη δημιουργία ταινιών και είναι η ιδρύτρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, IndieCrete. Σκηνοθετεί ταινίες, διαφημίσεις, ντοκιμαντέρ και μουσικά βίντεο για το Studio Rosso, μια κινηματογραφική εταιρεία που ανήκει μαζί με τον Ρώσο σύζυγό της, Νικολάι Ντορόζκιν, σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας.
Το Studio Rosso παράγει εξαιρετικά επιτυχημένες ταινίες μικρού μήκους από το 2014 με τις πέντε ταινίες του να βρίσκονται επί του παρόντος σε μεταπαραγωγή. Το Diminished (2014) προσκλήθηκε να προβληθεί στο Φεστιβάλ των Καννών και κέρδισε διάφορα βραβεία στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου, όπως η καλύτερη ηθοποιός, το καλύτερο πρωτότυπο σενάριο, η καλύτερη ταινία (βραβείο κοινού) και η καλύτερη πρωτότυπη μουσική.

TOP