Κεχαγιάς – Ο Άνθρωπος της Γης

Πληροφορίες:

Σκηνοθεσία: Γιώργος Κωμάκης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Κωμάκης, Σέργιος Κολισίκας
Μοντάζ: Τρύφωνας  Καρατζίνας
Παραγωγή: Γιώργος Κωμάκης
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 62 min
Έτος Παραγωγής: 2022
Γλώσσα: Ελληνικά
Υπότιτλοι: Αγγλικά

Περίληψη:

"Ο κεχαγιάς - ο άνθρωπος της γης" πρόκειται για ένα εθνογραφικό ντοκιμαντέρ γυρισμένο στη Λήμνο, το πεδινότερο από τα νησιά του Αιγαίου. 

Ο λημνιός γεωκτηνοτρόφος, ο κεχαγιάς - κατά την προφορική παράδοση του τόπου που τον γέννησε - αποτέλεσε μιά πολυσήμαντη και πολυτάραχη έννοια, ως επί το πλείστον παρεξηγημένη. Το ντοκιμαντέρ, μέσα από τον αφηγηματικό λόγο των κεχαγιάδων και τη βιωμένη τους εμπειρία, έρχεται να καλύψει το ήδη υπάρχον κενό της επίσημης μνήμης και τοπικής Ιστορίας για την ύπαρξη της ίδιας της ομάδας . Μνήμες, λήθες, σιωπές και ταυτότητες βοηθούν να φωτιστεί η αγροτική, οικονομική και κοινωνική ιστορία του νησιού μία βάση κυρίως εξελικτική. Η ιστορία της ομάδας των κεχαγιάδων δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μια ιστορία βιωμένη από τα κάτω, από υποκείμενα που μέχρι πρότινος δεν είχαν δικαίωμα στην επίσημη ή γραπτή ιστορία και στη θεσμική μνήμη της Λήμνου.

Σκηνοθέτης

Γιώργος Κωμάκης

Ο Γιώργος Κωμάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το Μάιο του 1975. Σπούδασε υποκριτική στην δραματική σχολή του Ιάκωβου Καμπανέλλη και σκηνοθεσία στο ΙΕΚ ακμη της Αθήνας. Έχει εργαστεί σε τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης και έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ3 για το vice.com.
Τα τελευταία χρόνια μένει μόνιμα στο νησί της Λήμνου όπου και έχει δημιουργήσει την ερασιτεχνική κινηματογραφική ομάδα "Lxs cinema project", παράλληλα εργάζεται για τα δικά του project.

TOP