Όλα αυτά που μας ενώνουν

Πληροφορίες:

Σκηνοθεσία: Νικόλαος Γαλάνης, Μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου στην Σκάλα Λακονίας
Σενάριο:  Νικόλαος Γαλάνης, Μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου στην Σκάλα Λακονίας
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 2 min
Έτος Παραγωγής: 2018
Γλώσσα: Ελληνικά
Υπότιτλοι: Αγγλικά

Περίληψη:

Οι μαθητές της Δ' τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου στη Σκάλα Λακωνίας, κοντά στη Σπάρτη, δημιουργούν ένα συγκινητικό σημείο για το Κυπριακό. Η Κύπρος, για περισσότερες από 4 δεκαετίες τώρα, ζει κάτω από διαχωριστικές γραμμές. Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, χωρισμένοι σε πλευρές, κατηγορίες, αντίπαλα μέρη. Ίσως έχουν περισσότερα κοινά από όσα νομίζουμε;

Σκηνοθέτης

Νίκος Γαλάνης

Ο Νίκος Γαλάνης είναι ένας δάσκαλος που δεν του φτάνει για να μπει στην τάξη, να κάνει μάθημα και να φύγει. Παίρνει την κάμερα του, οι μαθητές του γίνονται μικροί ηθοποιοί και με τα βίντεο που δημιουργούν στέλνουν σημαντικά κοινωνικά μηνύματα.
Έχει δημιουργήσει τις ταινίες: «Πρώτο τρένο» για τον εκφοβισμό, την ταινία μικρού μήκους με τον ευρηματικό τίτλο «SOSivio» για τους πρόσφυγες, το κοινωνικό σποτ «Όλα αυτά που μας ενώνουν» για το Κυπριακό, τη μικρού μήκους ταινία «Αχ, αυτά τα καταραμένα γράμματα αυ» που διαπραγματεύεται την πάλη ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον με κεντρικό πρωταγωνιστή μια 6χρονη μαθήτρια, το συγκλονιστικό σποτ «Ο χρόνος δεν ξαναγυρίζει» που έγινε viral πανελλαδικά με τη μικρή Εριάννα θύμα τροχαίου. Επίσης, δημιούργησε το πολυβραβευμένο ''Μπορείς να πετύχεις τα πάντα, απλά πίστεψε το.!'', μια ωδή στις γυναίκες και τα άνισα εμπόδια που αντιμετωπίζουν. Η τελευταία του ταινία είναι ''FREEDOM; 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση''. Οι ταινίες του έχουν βραβευτεί σε μαθητικούς διαγωνισμούς και έχουν συμμετάσχει σε φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Για το πρωτοποριακό του εκπαιδευτικό έργο και την καινοτομία στη διδασκαλία του έχει απονεμηθεί το Χρυσό Βραβείο στα Education Leaders Awards 2019 και προτάθηκε ως «Πρόσωπο της χρονιάς 2019». Το 2021 βραβεύτηκε ως «Εκπαιδευτικός της Χρονιάς». Κέρδισε το Global Teacher Award στα AKS Education Awards και ήταν φιναλίστ στα GESS Education Awards στο Ντουμπάι. Είναι επίσης μέλος της επιτροπής επιλογής ταινιών του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ηπείρου «West Side Mountains».

TOP